Finalny smak kawy zależy od wielu czynników. A wszystko zaczyna się od świeżych ziaren, zmielonych za naciśnięciem jednego przycisku. Chwilę później działa już magia, a właściwie najlepsza technologia szwajcarskich inżynierów marki Jura. Dlaczego kawa z ekspresów Jura jest tak dobra? Poznaj najważniejsze technologie, które odpowiadają za jej wyjątkowy smak!

Jura to marka doskonale znana na całym świecie wśród miłośników kaw wysokiej jakości. Szwajcarski brand od 1931 r. oferuje ekspresy do kawy, które wyposażone są w innowacyjne technologie i ekskluzywne rozwiązania. Urządzenia marki Jura zamieniają każdą filiżankę kawy w najprawdziwszą, aromatyczną ucztę. Podczas przygotowania napoju, urządzenie wydobywa pełny bukiet smaku z najdrobniejszego ziarna kawy. Właśnie ta technologia czyni ekspresy do kawy Jura tak niezwykłymi. 

Firma oferuje nie tylko dopracowane w najdrobniejszych szczegółach urządzenia, ale również desginerskie wzornictwo, najwyższą jakość i prostą obsługę. Korzystanie z modeli Jury jest przyjemne i nie sprawia żadnych problemów. To właśnie dlatego kawosze na całym świecie pokochali tę markę. Siedziba firmy znajduje się w Niederbuchsiten, w Szwajcarii, ale jej produkty znajdziemy w wielu innych krajach. Ekspresy marki Jura są dostępne w takich państwach jak: Polska, Niemcy, Austria, Holandia, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Australia, Hiszpania, Szwecja, a także w Azji Południowo-Wschodniej. W wielu częściach świata Jura wchodzi na rynki w ścisłej współpracy z dystrybutorami.

Ekspres do kawy Jura Z10

Sprawdź także: Ekspres automatyczny – kilka porad

Jak działają ekspresy do kawy Jura?

Miłośnicy kawy mogą uzyskać swój ulubiony napój już po naciśnięciu jednego przycisku. Tylko kilka sekund dzieli nas od przygotowania esencjonalnego Espresso albo kremowego Cappuccino. Dzięki temu każdy dzień możemy rozpocząć od dawki świeżo mielonej, aromatycznej kawy. Aby zaparzyć najlepszą kawę, wystarczy nacisnąć jeden przycisk, a ekspres zajmie się całą resztą. Świeżo zmielona, nie kapsułkowana kawa to gwarancja wyjątkowego doświadczenia. Zobacz, jak fascynujący jest proces przygotowania Twojego ulubionego kawowego specjału. Na poniższym filmie możesz prześledzić proces przyrządzania kawy, zaglądając do automatycznego ekspresu: od mielenia, poprzez parzenie, aż po końcowy efekt w filiżance. To właśnie opatentowane przez markę Jura rozwiązania odpowiadają za ten wyjątkowy smak.

Product Recognising Grinder (P.R.G.)

Aby zapewnić optymalne mielenie dla każdego kawowego specjału, inżynierowie Jura opracowali innowacyjny młynek P.R.G. Elektronicznie sterowany, wysokowydajny młynek w ułamku sekundy dostosowuje się do określonej konsystencji mielenia. To o wiele bardziej precyzyjny i znacznie szybszy sposób niż mielenie ręczne! Spektrum działania młynka P.R.G waha się od bardzo drobnego mielenia dla krótkich klasyków do grubszego przemiału dla długich specjałów. Miłośnicy kawy nie muszą się o nic martwić, ponieważ regulacja odbywa się automatycznie za każdym razem, gdy przygotowujemy napój. W razie potrzeby można ją również indywidualnie dostosować przed każdym przygotowaniem dzięki funkcji Aroma Selection.

Różne procesy parzenia

Uzyskanie pożądanego efektu podczas przygotowania kawy wymaga zoptymalizowania czasu ekstrakcji. Musi trwać on na tyle długo, by w czasie kontaktu zmielonej kawy z wodą uwolniły się wszystkie aromaty, ale wystarczająco krótko, by nie zdążyły wypłukać się cenne związki garbnikowe. Jedną z kluczowych technologii jest I.P.B.A.S., czyli proces wstępnego parzenia, który wydobywa maksymalny smak z dowolnej mieszanki, akcentując nuty zapachowe. Zaparzacz jest centralnym elementem w pełni automatycznego ekspresu do kawy Jura. Zmienna jednostka zaparzająca mieści od 5 do 16 gramów kawy mielonej. Pozwala to dostosować moc kawy do własnego gustu. Kolejna technologia, czyli Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej, pozwala uzyskać maksymalny aromat nawet z bardzo małych specjałów kawowych, takich jak Espresso czy Ristretto. Woda jest przetłaczana przez zmieloną kawę krótkimi porcjami, optymalizując ekstrakcję.

Inteligentny System Filtrowania Wody (I.W.S.) z wkładem filtra CLARIS Smart

Kawa składa się w 98% wody. Tak więc świeża, zimna woda jest niezbędna do przygotowania idealnej filiżanki kawy. Woda grzewcza powoduje osadzanie się kamienia w wodzie. Jura ma sprytne rozwiązanie: wkład filtrujący CLARIS.

  • Chroni maszynę przed osadzaniem się kamienia i przedłuża jej żywotność.
  • Maszyna nie wymaga odkamieniania.
  • Zapewnia to niezmiennie wysoką jakość zarówno wody, jak i kawy.
  • Inteligentny System Wodny (I.W.S.) automatycznie wykrywa, kiedy filtr został włożony.

Sprawdź także: Jaka powinna być woda do kawy?

System mleczny

Kawy mleczne, takie jak Cappuccino i Latte Macchiato, są wykończone delikatną, mleczną pianką. Innowacyjne spieniacze marki Jura wykorzystują rewolucyjną technologię Fine Foam, aby stworzyć delikatną piankę mleczną o trwałej konsystencji lub po prostu podgrzać mleko do żądanej temperatury.