Kawiarki

Kawiarki pozwalają przygotować wyśmienitą kawę o każdej porze dnia. To niezwykle przydatne urządzenie, które nie zajmuje dużo miejsca w kuchni. Kawiarka, nazywana także makinetką lub kafetierką, to niewielki, ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Jej historia zaczęła się w 1918 r. we Włoszech od pomysłu inżyniera Alfonso Bialettiego. Włoch posłużył się znanym dotychczasowo wynalazkiem wykorzystanym do... prania! Bialettiego zainspirowała domowa pralka, która działała na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. I właśnie tak miliony kawoszy zyskały drogocenny i uwielbiany przez wielu produkt – kawiarkę. 

Ładuję...

Kawiarki Bialetti

Jeżeli w Twojej kuchni nie ma wystarczająco dużo miejsca na ekspres do kawy, koniecznie zaopatrz się w kawiarkę. To małe, zmyślne urządzenie jest w stanie przygotować rewelacyjną kawę. We Włoszech, gdzie kuchnia od zawsze stanowi serce domu, a kawa jest pasją łączącą przyjaciół i rodzinę, kawiarkę można znaleźć praktycznie w każdym gospodarstwie, a kawiarkę Bialetti aż w dziewięciu na dziesięć gospodarstw! Bialetti po raz pierwszy przedstawił światu legendarną kawiarkę Moka Express w 1933 roku, rewolucjonizując na zawsze sposób, w jaki Włosi cieszyli się ukochanym Espresso. Dziś marka Bialetti zyskała status ikony wśród miłośników kawy i miłośników designu. W 1919 roku Alfonso Bialetti otworzył w Crusinallo we Włoszech warsztat wytwarzający półfabrykaty z aluminium, który przekształcił się w studio do projektowania i produkcji gotowych elementów metodą formowania skorupowego. Jednak dopiero w 1933 roku, kiedy wynalazł Moka Express, zapisał się na kartach historii. Był to początek marki, która przekształciła sztukę parzenia kawy w czynność tak prostą i naturalną, że stała się obowiązkowym rytuałem w każdym włoskim domu. W latach 1957-1977 popularność znacznie wzrosła dzięki reklamom w Carosello – 10-minutowym spocie reklamowym wyświetlanym każdego wieczoru we włoskiej telewizji krajowej. Reklamy kawiarki Bialetti były dużo bardziej komiczne niż tradycyjne spoty promocyjne, czym zjednały sobie miłość wszystkich Włochów. W 1953 roku firma zamówiła rysunek, który stał się tak samo kultowy jak sam Moka Express: rysunek Bialettiego jako przysadzistego mężczyzny o spiczastych palcach i imponującym wąsach (do dzisiaj wąsaty człowieczek zdobi boki kawiarek do kawy Bialetti). Bialetti od prawie 100 lat stoi na straży tradycyjnych wartości, które znajdziemy niemal we wszystkich włoskich domach, a które przejawiają się w codziennych rytuałach. Kawiarki Bialetti zrewolucjonizowały sztukę parzenia kawy, a wspierane wiedzą ekspercką, wciąż ewoluują i idą z duchem czasu. Po dziś dzień Bialetti oferujeprodukty, które są wysoce funkcjonalne, niezawodne i wyjątkowej jakości. 

Kawa z kawiarki

Kawa z kawiarki oznaczała rewolucyjne przejście od Espresso jako napoju dostępnego tylko poza domem do takiego, który można przygotować we własnej kuchni, co zbiegło się w czasie z kryzysem gospodarczym we Włoszech w latach 30. XX wieku. Mając na uwadze, że Espresso zaparzone w ekspresach profesjonalnych jest parzone przy znacznie wyższym ciśnieniu (9 bar) niż może zapewnić wrząca woda w garnku kuchenki (około 2 barów), kawiarki do kawy są w stanie wyprodukować intensywny, skoncentrowany napar, który wielu amatorów pije w domu jako substytut tradycyjnego Espresso. Ta demokratyzacja stylu kawy, który wcześniej był związany z wyjściem do kawiarni lub restauracji, była jedną z pierwszych domowych rewolucji w świecie kawoszy. Aby zaparzyć kawę, umieszczamy wodę w dolnej komorze dzbanka (najlepiej zaczynając od bardzo gorącej wody, aby uniknąć prażenia fusów przed rozpoczęciem ekstrakcji), a zmieloną kawę wielkości umieszczamy równomiernie w komorze na kawę. Dzbanek z otwartą pokrywą jest następnie umieszczany na źródle ciepła, do momentu, aż podgrzewana powoli na średnim ogniu woda zagotuje się i uniesie przez kawę, przepychając ją w górę dziobka do górnej komory. Po zakończeniu ekstrakcji można zamknąć pokrywkę i nalać mocny napar z kawiarki do kawy.

Jak używać kawiarki?

Zastanawiasz się, jak używać kawiarki? To niezwykle proste! Do wolnego zbiorniczka kawiarki wlewamy wodę, mielimy kawę, którą wsypujemy do sitka ekstrakcyjnego. Następnie kawiarkę umieszczamy na gazie lub płycie indukcyjnej i czekamy aż woda z dolnego zbiornika zagotuje się i przepłynie pod ciśnienie di głównej komory, przepływając tym samym przez sitko z kawą. Gotową kawę z kawiarki możemy wypić już po kilku minutach! To niezwykle prosty i szybki sposób na wypicie idealnej małej czarnej. Zastanawiasz się, jak wybrać kawiarkę dobrej jakości? Skontaktuj się z naszymi doradcami kawowymi! Czekamy na Ciebie w Krakowie pod adresem: ul. Nad Serafą 56 oraz ul. Medweckiego 7. Zapraszamy też do działu Kontakt

Zapraszamy na naszego bloga: