Odwiedzając Wiedeń, na każdym kroku widzimy przytulne i urokliwe kawiarnie pełne osób rozkoszujących się smakiem kawy. Stolica Austrii słynie z bogatego życia kulturalnego otoczonego muzyką, zielenią i klasyką. Cudowne miejsca, wyjątkowa kuchnia i niezapomniane wrażenia to wspomnienia, które zabieramy ze sobą, wracając do zacisza własnego domu. Dlaczego nie zatrzymać tych chwil na dłużej? Kawa po wiedeńsku to wyjątkowy napój, który pozwoli Ci przywołać miłe wspomnienia i odnaleźć nowe smaki. Zapraszamy do wspólnej podróży, w trakcie której zgłębimy tajemnicę perfekcyjnie przygotowanej kawy po wiedeńsku.

Historia kawy po wiedeńsku – czyli kropla polskości w filiżance słodkości

Żeby opowiedzieć historię kawy po wiedeńsku, musimy cofnąć się w czasie do roku 1638, kiedy to miała miejsce słynna bitwa pod Wiedniem – do wygrania której przysłużył się polski żołnierz Jerzy Franciszek Kulczycki. W wyniku swoich zasług został okrzyknięty austriackim bohaterem. W nagrodę otrzymał pokaźny majątek, a dzięki hojności króla Jana Sobieskiego, również wybrane przez siebie łupy wojenne pochodzące z obozu wroga. Wybór Kulczyckiego padł na z początku tajemnicze worki, które jak się później okazało, były wypełnione po brzegi ziarnami kawy. Wtedy też narodził się pomysł otworzenia własnej kawiarni, która jak wynika ze znanych nam źródeł, mieściła się przy ulicy Domgasse 6 i nosiła nazwę "Pod Błękitną Butelką".

Jak możemy się domyślać tradycyjnie serwowana, czarna i gorzka kawa nie przypadła do gustu mieszkańcom Wiednia. Potrzebne było nowe rozwiązanie, które czyniłoby kawę i to miejsce wyjątkowymi. Specjałem, który zachwycił Wiedeńczyków była czarna kawa z miodem i dodatkiem mleka. Przychylni w tej recepturze mieszkańcy oraz przyjezdni podróżnicy pokochali kawę po wiedeńsku i dzięki temu otworzyli nowy rozdział w kawowej historii. Mimo iż obecna forma odbiega od początkowej, możemy spotkać ją nie tylko w austriackich kawiarniach, ale również w lokalach na całym świecie.

Kawa po wiedeńsku w dużej szklance

Kawa po wiedeńsku – czym się wyróżnia?

Kawa po wiedeńsku to doskonała propozycja dla osób, które lubią słodkie smaki. Dodatek czekolady i bitej śmietany można pokusić się o stwierdzenie, że kwalifikuje ją do kategorii deserów kawowych. Całość oprószona jest także posypką, która dodatkowo potęguje jej smak i sprawia, że prezentuje się fenomenalnie. Trudno więc nie ulec tej apetycznej pokusie. Filiżanka tego gorącego i pysznego napoju to doskonała propozycja, która szczególnie sprawdza się w trakcie zimniejszych pór roku. Wpływa nie tylko na poprawę humoru, ale również umila wieczór spędzony przy ulubionym filmie, czy z ciekawą książką. Pamiętajmy jednak, że kawa po wiedeńsku jest bardzo kaloryczna, dlatego warto pić ją z umiarem.
Co ciekawe, kawę po wiedeńsku można spotkać także w dwóch formach:

  • Einspänner – podwójna porcja Espresso z obfitą porcją bitej śmietany
  • Franziskaner – duża porcja czarnej kawy z dodatkiem mleka i bitej śmietany

Dlatego idąc do kawiarni, zwróć uwagę na to, jaka nazwa widnieje w kawowym menu.

Kawa po wiedeńsku z czekoladą.

Kawa po wiedeńsku – jak zrobić?

Kawa po wiedeńsku to specjał, który z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu. Wykonanie jest bardzo proste, a sama receptura zawiera zaledwie kilka składników. Dla uzyskania perfekcyjnego smaku i wyraźnej esencji, wybierz ziarna najwyższej jakości. Dodatkowo pamiętaj, że owoce kawowców pochodzące ze sprawdzonych źródeł poddawane są starannej selekcji oraz mają niepowtarzalny aromat. Świeżo zmielone ziarna pozwolą Ci cieszyć się doskonałym smakiem przygotowywanego deseru. Do wykonania kawowej bazy możesz użyć domowego ekspresu. Poszczególne modele zostały wyposażone w systemy, których zadaniem jest uzyskanie perfekcyjnej esencji ziaren. Równie dobrym pomysłem będzie wykorzystanie tradycyjnej kawiarki. Oba urządzenia pomogą Ci przygotować wyśmienitą kawę po wiedeńsku.

Kawa po wiedeńsku – przepis

Do wykonania tego przepisu potrzebujemy zaledwie kilka składników. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które są niezbędne do przygotowania kawy po wiedeńsku:

  • 150-200 ml mocnej kawy, zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren
  • 2-4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 50 ml mleka (opcjonalnie – jeżeli lubisz kawy bez mleka, pomiń ten składnik)
  • bita śmietana lub spienione mleko
  • posypka – cynamon, starta czekolada, itd..

Do dekoracji możesz także użyć syropu czekoladowego.

Sposób podania kawy po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku – przygotowanie krok po kroku

  1. Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzej. Gdy będzie ciepłe, dodaj kostki czekolady. Mieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważaj, aby mleko się nie przypaliło i nie zagotowało.
  2. Następnie przygotuj esencję ze świeżo zaparzonych ziaren.
  3. Czekoladową mieszankę zdejmij z ognia, wlej do szklanki oraz dodaj kawę.
  4. Całość udekoruj bitą śmietaną i posypką.

Kawa po wiedeńsku gotowa!

Kawa po wiedeńsku – jak podawać?

Sposób podania kawy po wiedeńsku zależy w dużej mierze od nas samych. Jednak dla uzyskania apetycznego i zachęcającego wyglądu zachęcamy do podawania jej w przezroczystych szklankach. Dzięki temu zyskamy oszałamiający efekt wizualny, który dodatkowo umili picie kawy. Wybierając szklankę, zwróć uwagę na to, by miała minimum 250 ml – w ten sposób będziesz mieć pewność, że wszystkie składniki zmieszczą się w jej wnętrzu.

Jeżeli chcesz podać kawę po wiedeńsku z ciastem, wybierz mniej słodkie propozycje. Opisywany przez nas deser kawowy, sam w sobie zawiera dużą ilość cukru oraz słodkich dodatków, które w połączeniu z jeszcze słodszym deserem, mogłyby wywołać efekt przesłodzenia. Polecane ciasta to np. sernik lub ciasteczka.

Trzy kawy po wiedeńsku - różne propozycje

Sprawdź także: Jak przechowywać kawę? 5 prostych zasad przechowywania kawy

Propozycje, które sprawdzą się do przygotowania kawy po wiedeńsku:

Sekretem doskonałego smaku kawy są oczywiście najwyższej jakości ziarna. To one odpowiadają za intensywny smak otulony aromatycznymi nutami. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które doskonale sprawdzą się w trakcie przygotowywania kawy po wiedeńsku. Zapraszamy!

  • The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA EXCELSO 250 g – pyszna i aromatyczna kawa, której ziarna pochodzą z regionu Tolima znajdującego się w środkowej części Andów. Doskonale smakuje przygotowana w ekspresie ciśnieniowym, automatycznym lub przelewowym. O jej wyjątkowości świadczą wyczuwalne w każdym łyku nuty czekolady, śliwki oraz karmelu. Dzięki zastosowaniu obróbki ziaren metodą na mokro, kawa ma niezwykle delikatny profil sensoryczny. Nie czekaj i już dziś spróbuj wyjątkowego smaku kawy KOLUMBIA EXCELSO.

  • Kawa ziarnista LaCava Peru Tunki 250 g – starannie wyselekcjonowane i ręcznie zbierane ziarna Arabiki zachwycą Cię subtelnym i wyjątkowym smakiem otulonym nutami ciemnej czekolady, orzechów i śliwki. Uzyskana z nich esencja to prawdziwy przysmak, który w połączeniu z ulubionymi, słodkimi dodatkami pozwoli Ci cieszyć się unikatowym smakiem. Kawa rekomendowana jest do wszystkich ciśnieniowych metod parzenia, takich jak automatyczny ekspres do kawy czy ekspres kolbowy.

  • Kawa ziarnista San Antonio 250 g Jura – wysokiej jakości kawa ziarnista, z pomocą której przygotujesz wyjątkowe specjały kawowe. Wyczuwalne w jej smaku nuty czekolady i arbuza nadają kawie czarującej i lekkiej słodyczy. Ziarna Arabiki pochodzą z północnych krańców Hondurasu i uprawiane są na wysokości 1200–1500 m n.p.m., gdzie otoczone są troską na każdym etapie produkcji. Dodatkowo posiada certyfikat Fairtrade. Wybierając kawę ziarnistą Jura San Antonio Honduras, wspierasz małe gospodarstwa, które zapewniają godziwe warunki zatrudnienia swoim pracownikom.

  • Palarnia Blend kawa ziarnista Uganda Zombo (ESP) 250 g –wyjątkowa kawa o subtelnym smaku i zaskakujących nutach melasy, cytryny i orzecha włoskiego pozwoli Ci cieszyć się unikatowym smakiem, zamkniętym w ziarnach 100% Arabiki. Uprawiane na wysokości 1300-1700 m n.p.m. kawowce rosną w rejonie Zombo, gdzie otaczane są staranną opieką. Dzięki zastosowaniu metody obróbki ziaren na mokro oraz średniego stopnia palenia, możesz cieszyć się doskonałym smakiem, który zachwyci najbardziej wymagających kawoszy.