Java Coffee Roasters

Java Coffee Roasters to warszawska palarnia kawy, która oferuje kawy z najdalszych zakątków świata, takich jak: Honduras, Etiopia, Gwatemala, Peru, Nikaragua czy Brazylia. Palarnia została założona w 2001 r. i od tego czasu dostarcza doskonałe produkty, kierując się zasadą: Good coffee is a human right. W ofercie brandu znajdują się wyłącznie ziarna najlepszej Arabiki, przede wszystkim z segmenu speciality. Kawę Java Coffee Roasters profiluje Mistrz Polski Coffee Roasting 2018 – Rafał Kaniewski. 

Ładuję...

Daliśmy plamę, niestety ta kategoria nie posiada produktów.

Brak produktów

Ale zaczekaj i zobacz inne produkty w kategorii:

Kawy

Kawa Java Coffee Roasters

Java Coffee Roasters to świeżo zmielone ziarna tworzące wybitne w smaku mieszanki kawowe. Palarnia Java Coffee Roasters istnieje od 2001 r. i ma swoją siedzibę w Warszawie. Filozofia i misja marki brzmi: Good coffee is a human right, co zarazem doskonale obrazuje, z jakim produktem mamy do czynienia. W ofercie palarni znajdziemy wyłącznie starannie wyselekcjonowane ziarna doskonałej Arabiki. Marka zwraca uwagę nie tylko na jakość pozyskiwanego i oferowanego surowca, ale również na relacje  między farmerami, dostawcami, pracownikami a Konsumentem. Kawy Java Coffee Roasters wypala się w piecach rzemieślniczych Loring i Diedrich. Dzięki doświadczeniu i rozwiniętemu panelowi sensorycznemu Roasterów, otrzymujemy niezwykle wyważony i dobrze zbalansowany produkt. Ziarna profilowane są przez Rafała Kaniewskiego – Mistrza Polski Coffee Roasting 2018. Marka współpracuje tylko ze sprawdzonymi dostawcami zielonych ziaren kawy, zyskując od razu obszerne i rzetelne źródło informacji o pochodzeniu poszczególnych partii. Java Coffee Roasters to przede wszystkim kawa, w której dominuje słodycz i doskonały balans. Właśnie za tę przyjemną równowagę kawę doceniają setki miłośników czarnego napoju. Roasterzy marki biorą udział w licznych cuppingach bezpośrednio po zbiorach ziaren, co zapewnia dostęp do najlepszych i najświeższych kaw speciality. Każda kawa dostępna pod logotypem Java Coffee Roasters kryje w sobie inspirującą i ciekawą historię zarówno regionu, gdzie została wyhodowana, jak i ludzi, którzy ciężko pracowali, aby zapewnić jej wzrost – od sadzonki, aż do finalnego zbioru. 

Najlepsza kawa do ekspresu

Kawy Java Coffee Roasters mogą być z powodzeniem mielone i parzone za pomocą domowego ekspresu do kawy. Najlepsza kawa do ekspresu to taka, która jest wypalana z ziaren jak najwyższej jakości. Najbardziej popularne ziarna do kawowych blendów to przede wszystkim Arabika i Robusta. Smak Arabiki jest dużo bardziej szlachetny niż Robusty. Ta odmiana kawy rośnie na dużych wysokościach, przez co musi być pozyskiwana w ramach tradycyjnych zbiorów. Górskie rejony uniemożliwiają wprowadzenie ciężkich maszyn rolniczych, a co za tym idzie, zbiór w większości jest wykonywany za pomocą metod ręcznych. Arabikę wyróżnia łagodny, lekko kwaskowaty smak i wiele aromatycznych nut – od owocowych, przez czekoladowo-karmelowo, aż po orzechowy posmak. Dzięki temu możemy bardzo precyzyjnie dobrać kawę do naszych preferencji. Ziarna Arabiki zawierają także mniejszą ilość kofeiny niż ziarna Robusty i są bardziej cenione przez koneserów. Robusta natomiast ma często wyrazisty, gorzko-kwaśny smak i zazwyczaj dodawana jest do kawowych blendów jako wzmocnienie zawartości kofeiny. Kawę Java Coffee Roasters najlepiej zaparzać w ekspresie lub stosując metody alternatywne, takie jak kawiarka, ekspres kolbowy lub przygotowanie tradycyjnej "zalewajki". W ofercie marki można znaleźć kawy o średnim stopniu wypalenia, z krórych przygotujemy w ekspresie niesamowicie aromatyczne Espresso we włoskim stylu. Ziarna kawy, które były wypalane za pomocą jasnego palenia dobrze sprawdzą się zaparzane w dripperze, chemexie, french pressie czy aeropressie. 

Java Coffee Specialty Roasters

Pod nazwą Java Coffee Roasters kryje się palarnia kawy i sklep z kawą. Asortyment w nim dostępny znajdziesz także w sklepie Ekspresy360.pl. Produkty marki z warszawskiej palarni są skierowane zarówno do osób poszukujących swojej drogi w kawowym świecie, jak i bardziej doświadczonych kawoszy, w tym do baristów. Warto podkreślić, że pracownicy Java Coffee mają wieloletnie doświadczenie w wybieraniu ziaren najlepszej jakości, a co wiecej wypalają je na miejscu w piecach rzemieślniczych. Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa będzie zgodna z Twoimi preferencjami smakowymi, koniecznie skontaktuj się z naszymi doradcami! Zapraszamy do zakładki Kontakt