Korona 1912

Kawa Korona 1912 to prawdziwe królestwo dobrego aromatu. Palarnia kawy Korona 1912 to najstarsza palarnia w Polsce, gdzie oprócz wszechobecnego aromatu i magii kawy rozpościera się także wieloletnia historia tej firmy. Brand ma swoją siedzibę w Szczecinie i to właśnie w tym miejscu znajdziemy najwyższej jakości, szlachetną kawę Arabika, która oszołomi nas aromatem i smakiem. Palarnia nadal korzysta z rzemieślniczych metod wypalania kawy, co sprawia, że otrzymujemy indywidualny, a nie masowy produkt. 

Ładuję...

Daliśmy plamę, niestety ta kategoria nie posiada produktów.

Brak produktów

Ale zaczekaj i zobacz inne produkty w kategorii:

Kawy

Palarnia Korona 1912

Palarnia Korona 1912 składa się z trzech podstawowych filarów, jakimi są: proces produkcyjny, jakość i świeżość. Każde ziarno przechodzi bardzo restrykcyjną drogę, w której jest oceniane pod wieloma aspektami. Rzemieślniczy styl produkcji palarni sprawia, że kawa Korona 1912 spełnia wysokie standardy, jakie ustanowili współcześni konsumenci. Marka czerpie z tego, co najlepsze z historii, ale stanowczo idzie do przodu, po to, by dostarczać miłośnikom kawy najlepszy produkt. Zaczynając od wyboru dostawcy jeszcze zielonych ziaren, aż do wyśrubowanych standardów produkcji. Marka na każdym etapie dba, by kawa Korona 1912 zachwycała smakiem. Takie podejście sprawia, że już pierwszy łyk kawy znacząco odróżnia ją od znanych dotychczas produktów. Zawsze świeżo palona, aromatyczna i charakterna, nie pozwala o sobie zapomnieć jeszcze przez długi czas. Kawę warto przygotować w ekspresie automatycznym, dzięki temu wydobędziemy z ziaren to, co najlepsze. Rekomendujemy wybór ekspresów szwajcarskiej marki Jura. 

Historia kawy Korona 1912

Historia kawy Korona 1912 rozpoczęła się w szczecińskiej kamienicy. Wszystko zaczęło się oczywiście prozaicznie – od ziarna kawy, szczegółowo wybranego spośród setek różnych regionów geograficznych, stref klimatycznych czy licznych plantacji. Doświadczenie palarni sprawia, że wybrane ziarno jest znakomicie przyrządzone i dobrane w zestawieniu z innymi owocami kawowca. Kameralne wnętrze w Szczecinie nieustannie od 1936 roku pachnie wyśmienitą kawą. W latach swojej świetności działająca tu Palarnia Kawy Korona 1912 dostarczała kawę do całego regionu portowego miasta. Ponad 80 lat później marka nadal z pasją dba o pieczołowity i staranny proces wypalania kawy. Warto podkreślić, że kawa Korona 1912 jest wypalana w najstarszej palarni w Polsce. 

Rodzaje kawy Korona 1912

Miłośnicy kawy Korona, rozmawiając o wybranych mieszankach, najczęściej posługują się określeniami koloru – charakterystyczne jednobarwne opakowania sprawiają, że design jest niezwykle łatwo zapamiętywalny. Granatowa Korona 1912 to mieszanka trzech ziaren o zupełnie różnym charakterze. Ziarna pochodzą z Hondurasu, Brazylii i Etiopii. Ta kombinacja pozwoliła uzyskać niezwykle równy napar o wyczuwalnej kwasowości i gładkim body. Dominujące nuty smakowe to przede wszystkim: ciemne owoce, marcepan i czekolada. Średni stopień wypalenia sprawia, że granatowa Korona 1912 idealnie nadaje się do zaparzenia w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Doskonale komponuje się także w kawach mlecznych. Dodatek mleka sprawia, że smak napoju zaczyna przypominać muffinkę o smaku jagody. Kolejny produkt, czyli Czerwona Korona 1912, to sztandardowa propozycja marki. Najlepiej rozpoznawalna i najbardziej kojarzona z palarnią. Wysokiej jakości Arabika z brazylijskiego regionu Cerrado/Santos wyróżnia się odpowiednim balansem i dużą różnorodnością. Kawa ma niską kwasowość oraz średnią, ale jednak wyczuwalną gorycz. Kawosze w aromacie wyczują czekoladę mleczną i orzechy laskowe. Ziarna idealnie sprawdzą się jako baza pod pełne i czekoladowe Espresso, a także kawy białe z dodatkiem mleka tradycyjnego lub roślinnego. Czerwona Korona 1912 ma średni profil palenia, który sytuuje ją w szeregu kaw przeznaczonych do użycia w ekspresie ciśnieniowym. Możemy przygotować ją również w kawiarce lub jako klasyczną "zalewajkę".