Chcesz codziennie cieszyć się wyjątkową i aromatyczną kawą? Nie wyobrażasz sobie dnia bez rozpoczęcia go od małej czarnej? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak przechowywać kawę i zadbać o to, by jej aromat za każdym razem poprawiał nastrój. Przedstawiamy 5 prostych zasad przechowywania kawy!

Jak przechowywać kawę? 

Jeśli chcesz zawsze cieszyć się smakiem wspaniałej. aromatycznej kawy, musisz pamiętać o tym, jak ważny jest właściwy sposób jej przechowywania. Delikatne ziarenka kawy nie lubią powietrza, światła i wilgoci. Poznaj pięć prostych zasad przechowywania kawy, dzięki którym ziarna na długo zachowają swój bogaty aromat i smak.

  1. Nie miel – nie mielimy nigdy od razu całej kawy, jaką kupiliśmy. Oczywistym jest, że najlepsza jest świeżo mielona kawa, dlatego też kawę najlepiej mielić na bieżąco, przed jej podaniem.
  2. Nie przesypuj kawy do przezroczystego opakowania – zakupionej kawy nigdy nie powinniśmy przesypywać do przezroczystego opakowania. Często paczki, w których znajduje się kawa, są specjalnie zaprojektowane tak, by zachować wysoki poziom izolacji. Przesypanie kawy do przezroczystego opakowania lub plastikowego pojemnika spowoduje, że z czasem straci ona swój aromat. Zasada jest taka – jeśli po przesypaniu kawy, czujemy nadal jej zapach – opakowanie nie jest dobrze szczelne i kawa zacznie wietrzeć.
  3. Właściwe opakowanie we właściwym miejscu – nie należy przechowywać kawy w przezroczystym opakowaniu, w szczególności w miejscach, gdzie łatwo docierają promienie słoneczne, jak np. parapet.
  4. Nie trzymaj kawy w lodówce – nie bez powodu mówi się o trzymaniu kawy w lodówce, jeśli chcemy pozbyć się intensywnych nieprzyjemnych zapachów jedzenia. Kawa skutecznie wchłania wszystkie aromaty, dlatego też, jeśli chcesz cieszyć się jej dobrym smakiem, nie przechowuj jej w lodówce. Takie środowisko sprawi również, że kawa szybko zacznie nabierać wilgoci. Jeśli więc nie lubisz kawy o smaku kiełbasy, nie rób tego.
  5. Nie mróź kawy – powód jest podobny jak w przypadku lodówki. Zamrożona kawa straci przez mrożenie swój aromat i może nabrać wilgoci. Jeśli jednak kawy masz za dużo i nie chcesz jej wyrzucać do kosza, możesz ją ewentualnie zamrozić. Pamiętaj, tylko aby po odmrożeniu, nie zamrażać jej ponownie.

Przechowywanie kawy

Świeżość kawy

Kawa zaczyna tracić świeżość zaraz po paleniu. Jej smak i aromat jest najbardziej intensywny w ciągu kilku następnych dni. Kawa mielona smakuje najlepiej w ciągu jednego do dwóch tygodni od dnia palenia, a całe ziarna w ciągu miesiąca. Warto przestrzegać kilku zasad, by długo cieszyć się świeżością kawy.

  • Kupuj świeżo wypaloną kawę jak najczęściej, za to w niewielkich ilościach. Tak, aby zużyć ją do dwóch tygodni. Przykładowo zamiast opakowania 1 kg, wybierz mniejsze opakowanie 250 g.
  • Przechowuj większe ilości kawy szczelnie zamknięte w hermetycznym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, a mniejszą ilość w innym pojemniku do codziennego użytku. Otwórz większy pojemnik tylko wtedy, gdy musisz napełnić mniejszy pojemnik. Zmniejsza to ekspozycję na tlen.
  • Kawa mielona, traci aromat szybciej niż całe ziarna. Jeśli masz czas, energię i odpowiedni młynek, miel ziarna kawy każdego dnia. 

Opakowania na kawę

Wypalanie kawy a dwutlenek węgla

W ciągu pierwszych kilku dni po paleniu kawy, ziarna emitują dużą ilość dwutlenku węgla. W tym czasie najlepiej przechowywać je w torebce z zaworem lub umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Otwieramy wtedy pojemnik raz dziennie przez kilka pierwszych dni po wypalaniu, aby uwolnić nagromadzony dwutlenek węgla.

Aby uzyskać najświeższą kawę, wybierz marki, które używają opakowań z zaworami, a nie opakowań próżniowych. Kawa zamknięta próżniowo musi zostać poddana procesowi dojrzewania przed zapakowaniem, ponieważ z kawy uwalnia się gaz, który może spowodować rozszerzenie lub nawet pęknięcie torebki. Z kolei kawa z zaworami pozwala na ulatnianie się gazów z opakowania kawy, ale nie przepuszcza powietrza, dzięki czemu można ją zapakować natychmiast po paleniu.

Sprawdź także: Największe mity na temat kawy

Wypalanie kawy

Jak długo można przechowywać kawę ziarnistą?

Powinniśmy pamiętać, że przechowywanie kawy w szczelnym, hermetycznym pojemniku, może przedłużyć jej świeżość. Należy pamiętać, że kawa zmielona przez producenta lub mielona samodzielnie, będzie miała krótszy termin zachowania świeżości. W takiej sytuacji, kiedy środek ziarna nie jest w żaden sposób chroniony, naturalne procesy chemiczne, które degradują cząsteczki kawy, przebiegają znacznie szybciej. 

Jeżeli prawidłowo przechowujemy kawę, jej ziarna mogą pozostać świeże nawet przez 9 miesięcy, ale w tym czasie będzie następował stopniowy spadek jej jakości. 

W jakich opakowaniach najlepiej przechowywać kawę? 

Do długotrwałego przechowywania kawy polecane są opakowania hermetyczne lub wykonane ze szkła bursztynowego. Ten rodzaj opakowań znacznie ogranicza możliwość przenikania: światła, wilgoci lub powietrza. Należy pamiętać, że światło obniża jakość ziaren kawy, dlatego kawę najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu, a nie np. na nasłonecznionym parapecie. Szkło bursztynowe posiada natomiast unikalne właściwości blokujące światło ultrafioletowe, dzięki czemu zawartość opakowania pozostaje świeża przez jeszcze dłuższy czas. 

Sprawdź także: Czyszczenie systemu mlecznego

Słoik ceramiczny na kawę

Producenci oferują bardzo różne rodzaje opakowań na kawę ziarnistą. Poniżej prezentujemy te, które mają najlepsze właściwości i pozwolą jak najdłużej zachować ziarnom świeżość.

  • Pojemnik na kawę z hermetycznym zamknięciem – pozwala dłużej zachować ziarnom świeżość. Hermetyczne zamknięcie ogranicza dostawanie się tlenu do wnętrza opakowania. 
  • Pojemniki ze szkła bursztynowego – ciemne szkło gwarantuje, że szkodliwe promienie światła nie dotrą do ziaren kawy.
  • Pojemnik ceramiczny – niezwykle estetyczne rozwiązanie, które pozwala zachować świeżość, ale również jest idealną ozdobą naszej kuchni. Pojemniki ceramiczne dostępne są w wielu rozmaitych kolorach oraz ozdobnych wzorach, dzięki czemu urozmaicą pomieszczenie, w którym się znajdują. 
  • Pojemnik próżniowy – zawiera zintegrowaną pompkę, a próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów. Dodatkiem w tego rodzaju pojemnikach są wskaźniki zamknięcia próżniowego oraz przycisk zwalniający (naciśnięcie przycisku wyrównuje ciśnienie i pozwala otworzyć pojemnik). Silikonowa uszczelka chroni przed powietrzem, wilgocią i niechcianymi zapachami.

Opakowania na kawę

Jaką kawę wybrać?

Najlepiej wybierać kawy jakości speciality, które zagwarantują nam najlepszy smak i aromat. Z powodzeniem przygotujemy je w ekspresach do kawy, co zapewni doskonałe wrażenia smakowe i sprawi, że degustacja każdej filiżanki napoju będzie prawdziwą przyjemnością. 

Coffee Plant kawa ziarnista Flower Touch 250 g

Flower Touch zawiera ziarna od lokalnych heirloomów z Etiopii. W paczce znajdują się ziarna, które pochodzą od wielu, różnych rolników. Zmiany klimatu sprawiły, że w tym regionie stosunkowo niedawno zaczęto produkować wyjątkowe ziarna. Coffee Plant sięga po najlepszy surowiec, a więc ziarna zamknięte w opakowaniu Flower Touch rosną na wysokości ponad 2300 m n.p.m. i zostały poddane obróbce na sucho. Co więcej, tych ziaren zostało wyprodukowanych tylko 600 worków!

COFFEED kawa ziarnista Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g

Czekolada deserowa, toffi i suszone owoce – to nuty, które wyczujemy w kawie COFFEED Brazylia Monte Carmelo. Wyselekcjonowane ziarna pochodzą z brazylijskich plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro. Wybierając to opakowanie, decydujesz się na doskonałą 100% Arabikę. Ten najstarszy gatunek kawy, znany jest na całym świecie i zachwyca najbardziej wymagających kawoszy. 

LaCava Dolce Crema kawa ziarnista 250 g

W opakowaniu Dolce Crema znajdziemy 90% Arabiki z Brazylii, Kolumbii, Hondurasu oraz niedużą domieszkę Robusty. Średnio-ciemne tradycyjne palenie craftowe wydobywa z ziaren to, co najlepsze! LaCava doskonale nadaje się jako intensywne i esencjonalne Espresso, które zapewni Ci niezwykle aromatyczny poranek.

LaCava Bella Crema kawa ziarnista 250 g

W opakowaniu tej kawy znajdziemy 50% Arabiki oraz 50% indyjskiej Robusty. Równe proporcje obu składników mieszanki pozwalają wyciągnąć z każdego z nich to, co najlepsze. Zanim obie zmieszane kawy ziarniste trafią do opakowania, przechodzą proces średnio-ciemnego, tradycyjnego palenia kraftowego, które wydobywa z nich wyjątkowy smak i aromat. 

Sprawdź także: Dlaczego warto wybrać w pełni automatyczny ekspres?