Chcesz codziennie cieszyć się wyjątkową i aromatyczną kawą? Nie wyobrażasz sobie dnia bez rozpoczęcia go od małej czarnej? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak przechowywać kawę i zadbać o to, by jej aromat za każdym razem poprawiał nastrój. Przedstawiamy 5 prostych zasad przechowywania kawy!
Jak przechowywać kawę?
Jeśli chcesz zawsze cieszyć się smakiem wspaniałej. aromatycznej kawy, musisz pamiętać o tym, jak ważny jest właściwy sposób jej przechowywania. Delikatne ziarenka kawy nie lubią powietrza, światła i wilgoci. Poznaj pięć prostych zasad przechowywania kawy, dzięki którym ziarna na długo zachowają swój bogaty aromat i smak.
- Nie miel – nie mielimy nigdy od razu całej kawy, jaką kupiliśmy. Oczywistym jest, że najlepsza jest świeżo mielona kawa, dlatego też kawę najlepiej mielić na bieżąco, przed jej podaniem.
- Nie przesypuj kawy do przezroczystego opakowania – zakupionej kawy nigdy nie powinniśmy przesypywać do przezroczystego opakowania. Często paczki, w których znajduje się kawa, są specjalnie zaprojektowane tak, by zachować wysoki poziom izolacji. Przesypanie kawy do przezroczystego opakowania lub plastikowego pojemnika spowoduje, że z czasem straci ona swój aromat. Zasada jest taka – jeśli po przesypaniu kawy, czujemy nadal jej zapach – opakowanie nie jest dobrze szczelne i kawa zacznie wietrzeć.
- Właściwe opakowanie we właściwym miejscu – nie należy przechowywać kawy w przezroczystym opakowaniu, w szczególności w miejscach, gdzie łatwo docierają promienie słoneczne, jak np. parapet.
- Nie trzymaj kawy w lodówce – nie bez powodu mówi się o trzymaniu kawy w lodówce, jeśli chcemy pozbyć się intensywnych nieprzyjemnych zapachów jedzenia. Kawa skutecznie wchłania wszystkie aromaty, dlatego też, jeśli chcesz cieszyć się jej dobrym smakiem, nie przechowuj jej w lodówce. Takie środowisko sprawi również, że kawa szybko zacznie nabierać wilgoci. Jeśli więc nie lubisz kawy o smaku kiełbasy, nie rób tego.
- Nie mróź kawy – powód jest podobny jak w przypadku lodówki. Zamrożona kawa straci przez mrożenie swój aromat i może nabrać wilgoci. Jeśli jednak kawy masz za dużo i nie chcesz jej wyrzucać do kosza, możesz ją ewentualnie zamrozić. Pamiętaj, tylko aby po odmrożeniu, nie zamrażać jej ponownie.
Świeżość kawy
Kawa zaczyna tracić świeżość zaraz po paleniu. Jej smak i aromat jest najbardziej intensywny w ciągu kilku następnych dni. Kawa mielona smakuje najlepiej w ciągu jednego do dwóch tygodni od dnia palenia, a całe ziarna w ciągu miesiąca. Warto przestrzegać kilku zasad, by długo cieszyć się świeżością kawy.
- Kupuj świeżo wypaloną kawę jak najczęściej, za to w niewielkich ilościach. Tak, aby zużyć ją do dwóch tygodni. Przykładowo zamiast opakowania 1 kg, wybierz mniejsze opakowanie 250 g.
- Przechowuj większe ilości kawy szczelnie zamknięte w hermetycznym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, a mniejszą ilość w innym pojemniku do codziennego użytku. Otwórz większy pojemnik tylko wtedy, gdy musisz napełnić mniejszy pojemnik. Zmniejsza to ekspozycję na tlen.
- Kawa mielona, traci aromat szybciej niż całe ziarna. Jeśli masz czas, energię i odpowiedni młynek, miel ziarna kawy każdego dnia.
Wypalanie kawy a dwutlenek węgla
W ciągu pierwszych kilku dni po paleniu kawy, ziarna emitują dużą ilość dwutlenku węgla. W tym czasie najlepiej przechowywać je w torebce z zaworem lub umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Otwieramy wtedy pojemnik raz dziennie przez kilka pierwszych dni po wypalaniu, aby uwolnić nagromadzony dwutlenek węgla.
Aby uzyskać najświeższą kawę, wybierz marki, które używają opakowań z zaworami, a nie opakowań próżniowych. Kawa zamknięta próżniowo musi zostać poddana procesowi dojrzewania przed zapakowaniem, ponieważ z kawy uwalnia się gaz, który może spowodować rozszerzenie lub nawet pęknięcie torebki. Z kolei kawa z zaworami pozwala na ulatnianie się gazów z opakowania kawy, ale nie przepuszcza powietrza, dzięki czemu można ją zapakować natychmiast po paleniu.
Sprawdź także: Największe mity na temat kawy
Jak długo można przechowywać kawę ziarnistą?
Powinniśmy pamiętać, że przechowywanie kawy w szczelnym, hermetycznym pojemniku, może przedłużyć jej świeżość. Należy pamiętać, że kawa zmielona przez producenta lub mielona samodzielnie, będzie miała krótszy termin zachowania świeżości. W takiej sytuacji, kiedy środek ziarna nie jest w żaden sposób chroniony, naturalne procesy chemiczne, które degradują cząsteczki kawy, przebiegają znacznie szybciej.
Jeżeli prawidłowo przechowujemy kawę, jej ziarna mogą pozostać świeże nawet przez 9 miesięcy, ale w tym czasie będzie następował stopniowy spadek jej jakości.
W jakich opakowaniach najlepiej przechowywać kawę?
Do długotrwałego przechowywania kawy polecane są opakowania hermetyczne lub wykonane ze szkła bursztynowego. Ten rodzaj opakowań znacznie ogranicza możliwość przenikania: światła, wilgoci lub powietrza. Należy pamiętać, że światło obniża jakość ziaren kawy, dlatego kawę najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu, a nie np. na nasłonecznionym parapecie. Szkło bursztynowe posiada natomiast unikalne właściwości blokujące światło ultrafioletowe, dzięki czemu zawartość opakowania pozostaje świeża przez jeszcze dłuższy czas.
Sprawdź także: Czyszczenie systemu mlecznego
Producenci oferują bardzo różne rodzaje opakowań na kawę ziarnistą. Poniżej prezentujemy te, które mają najlepsze właściwości i pozwolą jak najdłużej zachować ziarnom świeżość.
- Pojemnik na kawę z hermetycznym zamknięciem – pozwala dłużej zachować ziarnom świeżość. Hermetyczne zamknięcie ogranicza dostawanie się tlenu do wnętrza opakowania.
- Pojemniki ze szkła bursztynowego – ciemne szkło gwarantuje, że szkodliwe promienie światła nie dotrą do ziaren kawy.
- Pojemnik ceramiczny – niezwykle estetyczne rozwiązanie, które pozwala zachować świeżość, ale również jest idealną ozdobą naszej kuchni. Pojemniki ceramiczne dostępne są w wielu rozmaitych kolorach oraz ozdobnych wzorach, dzięki czemu urozmaicą pomieszczenie, w którym się znajdują.
- Pojemnik próżniowy – zawiera zintegrowaną pompkę, a próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów. Dodatkiem w tego rodzaju pojemnikach są wskaźniki zamknięcia próżniowego oraz przycisk zwalniający (naciśnięcie przycisku wyrównuje ciśnienie i pozwala otworzyć pojemnik). Silikonowa uszczelka chroni przed powietrzem, wilgocią i niechcianymi zapachami.
Jaką kawę wybrać?
Najlepiej wybierać kawy jakości speciality, które zagwarantują nam najlepszy smak i aromat. Z powodzeniem przygotujemy je w ekspresach do kawy, co zapewni doskonałe wrażenia smakowe i sprawi, że degustacja każdej filiżanki napoju będzie prawdziwą przyjemnością.
Coffee Plant kawa ziarnista Flower Touch 250 g
Flower Touch zawiera ziarna od lokalnych heirloomów z Etiopii. W paczce znajdują się ziarna, które pochodzą od wielu, różnych rolników. Zmiany klimatu sprawiły, że w tym regionie stosunkowo niedawno zaczęto produkować wyjątkowe ziarna. Coffee Plant sięga po najlepszy surowiec, a więc ziarna zamknięte w opakowaniu Flower Touch rosną na wysokości ponad 2300 m n.p.m. i zostały poddane obróbce na sucho. Co więcej, tych ziaren zostało wyprodukowanych tylko 600 worków!
COFFEED kawa ziarnista Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g
Czekolada deserowa, toffi i suszone owoce – to nuty, które wyczujemy w kawie COFFEED Brazylia Monte Carmelo. Wyselekcjonowane ziarna pochodzą z brazylijskich plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro. Wybierając to opakowanie, decydujesz się na doskonałą 100% Arabikę. Ten najstarszy gatunek kawy, znany jest na całym świecie i zachwyca najbardziej wymagających kawoszy.
LaCava Dolce Crema kawa ziarnista 250 g
W opakowaniu Dolce Crema znajdziemy 90% Arabiki z Brazylii, Kolumbii, Hondurasu oraz niedużą domieszkę Robusty. Średnio-ciemne tradycyjne palenie craftowe wydobywa z ziaren to, co najlepsze! LaCava doskonale nadaje się jako intensywne i esencjonalne Espresso, które zapewni Ci niezwykle aromatyczny poranek.
LaCava Bella Crema kawa ziarnista 250 g
W opakowaniu tej kawy znajdziemy 50% Arabiki oraz 50% indyjskiej Robusty. Równe proporcje obu składników mieszanki pozwalają wyciągnąć z każdego z nich to, co najlepsze. Zanim obie zmieszane kawy ziarniste trafią do opakowania, przechodzą proces średnio-ciemnego, tradycyjnego palenia kraftowego, które wydobywa z nich wyjątkowy smak i aromat.
Sprawdź także: Dlaczego warto wybrać w pełni automatyczny ekspres?