Kawowy przysmak dla łakomczuchów! Cafe Bombon, wywodząca się z Walencji, to ogromny rarytas w Hiszpanii. Kawa składa się z esencjonalnego Espresso połączonego ze skondensowanym mlekiem. Napój zaserwowany w wysokich szklankach wygląda niezwykle efektownie – mleko i kawa podawane są jako dwie odrębne, oddzielone warstwy. Hiszpańska słodycz na wyciągnięcie ręki!

Co to jest Cafe Bombon?

Cafe Bombon to kawa uwielbiana w hiszpańskiej Walencji i równie popularna w innych krajach na całym świecie. Co ciekawe, w Azji funkcjonuje identyczny przepis na kawę, ale jest ona znana pod innymi nazwami: Kopi Susu Panas (Malezja) lub Kafe Ron (Tajlandia). Najbardziej charakterystyczną cechą Cafe Bombon jest odpowiednie dobranie składników: to esencjonalne Espresso podawane ze słodzonym mlekiem skondensowanym w proporcji 1:1.

Właśnie zawartością Espresso różni się hiszpańska wersja od swojego azjatyckiego odpowiednika. Azjaci stosują kawę mieloną i słodzone mleko skondensowane w tych samych proporcjach. Aby uzyskać ciekawy efekt wizualny, używa się przezroczystej szklanki, a skondensowane mleko jest dodawane bardzo powoli. Dzięki temu, że jest gęstsze niż kawa w Cafe Bombon tworzą się dwa oddzielne pasma o kontrastowym kolorze. Te warstwy są zwykle mieszane ze sobą przed spożyciem napoju. Niektóre lokale serwują natomiast Espresso z saszetką skondensowanego mleka, aby klienci mogli sami przygotować kawę Bombon.

Hiszpańska kawa

Wariacje na temat kawy Bombon

Mimo że kawa Bombon pochodzi z Walencji w Hiszpanii, zyskała ogromną popularność w całej Ameryce Łacińskiej i ​​można ją znaleźć w każdej kawiarni w Ekwadorze. Przygotowanie hiszpańskiej kawy jest podobne do wietnamskie Ca Phe Sua Nong, ale różni je metoda ekstrakcji. Do kawy wietnamskiej nalewa się 120 ml kawy wyekstrahowanej metodą Phin lub przelewową, a następnie dodaje 2 łyżki skondensowanego mleka. Daje to kremowy i słodki napój, ale zdecydowanie mniej mocny.

Sprawdź także: Kawa po wiedeńsku

Niektóre ciekawe wariacje Cafe Bombon obejmują dodanie łyżeczki ekstraktu waniliowego, aby podkręcić nieco smak. Wersje kawy na upalne lato zachęcają, aby do blendera dodać kostki lodu i zmiksować na aksamitny, słodki napój. Zimną wersję wietnamskiej kawy, zwaną Ca Phe Sua Da, przygotowuje się poprzez dodanie kostek lodu do ciepłej wersji. Nie używa się blendera.

W Ameryce Łacińskiej mleko skondensowane zastępuje się często dulce de leche. To słynny, mleczny karmel, jeden z flagowych argentyńskich przysmaków. Znany także jako manjar w Ekwadorze i Chile lub arequipe w Kolumbii. Połączenie to daje bardziej dekadencką wersję kawy Bombon: gęstszy, słodszy, głębszy i prawie deserowy napój. 

Kawa dulce de leche

Podobnie jak w przypadku tradycyjnego Cafe Bombon, wystarczy dodać trochę dulce de leche do szklanki, a następnie wlać na wierzch Espresso, wymieszać i delektować się smakiem. W przypadku, gdy wersja dulce de leche jest zbyt słodka lub ciężka, należy dodać odrobinę skórki pomarańczowej, aby zyskać trochę świeżości i kwasowości. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypomina deser niż kawę. 

Jak zrobić kawę Bombon?

Przygotowanie kawy Bombon jest niezwykle proste. Wystarczy wlać skondensowane mleko do przezroczystej szklanki, a następnie dolać Espresso. Dzięki temu, że zastosujemy przezroczyste szkło, będziemy mogli zobaczyć 2 warstwy: ciężką, kremową na dole i głęboką czerń u góry. Mleko i Espresso wystarczy delikatnie wymieszać małą łyżeczką, a następnie cieszyć się zmysłową konsystencją i jedwabiście słodkim smakiem napoju. Tradycyjne pprzepisy mówią, że stosunek między mlekiem a kawą powinien wynosić 1:1. Oznacza to, że należy użyć taką samą ilość skondensowanego mleka jak Espresso.

Kawa Bombon

Składniki na Cafe Bombon

  • 40 ml Espresso
  • 40 ml słodzonego zagęszczonego mleka

Przepis na Cafe Bombon

  1. Wlej słodzone zagęszczone mleko do niewielkiej szklanki.
  2. Wlej na górę mleka Espresso. Kawę wlewaj bardzo powoli, tak, aby zachowały się dwie warstwy napoju. Gotowe! 

Sprawdź także: White Russian

W jakim ekspresie przygotować Espresso do Cafe Bombon?

Aby uzyskać jak najlepsze w smaku Cafe Bombon, warto dodać do niego kawę przygotowaną w ekspresie do kawyUrządzenie najwyższej jakości pozwoli nam zaparzyć doskonałe Espresso. Proponujemy sięgnąć po modele szwajcarskiej marki Jura. Producent w swoich ekspresach zastosował innowacyjny Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej, który zapewnia optymalizację czasu ekstrakcji – gorąca woda przepływa przez świeżo mielone ziarna kawy pod odpowiednio dobranym ciśnieniem. Cały proces przebiega pulsacyjnie, w krótkich i szybko następujących po sobie cyklach – dzięki temu aromat Espresso jest niezwykle intensywny.

Ekspres do kawy Jura E6 Piano Black (EC)

W ekspresie Jura E6 (EC) możesz przygotować aż 11 specjałów kawowych! Większość dostępnych napojów to kawowe klasyki bez dodatku mleka. Doskonałe urządzenie, by dodać sobie energii na początek dnia, dzięki małej porcji Espresso. Co więcej, możesz też uzyskać Cappuccino z warstwą perfekcyjnie spienionego mleka, a funkcja Extra Shot pozwoli przygotować ten napój na bazie podwójnego Espresso. Młynek Professional Aroma Grinder zmieli wszystkie ziarna z najwyższą precyzją, a Inteligentny System Wody zadba o to, by woda pobierana ze zbiornika była odpowiednio oczyszczona. 

Ekspres do kawy Jura ENA 8 Full Metropolitan Black (EC)

Kompaktowy model Jura ENA 8 Full Metropolitan Black o wymiarach 27,1 × 32,3 × 44,5 cm – zmieści się nawet w kuchni o niewielkich rozmiarach. Mimo niewielkich wymiarów, ten model gwarantuje ogromne możliwości! Technologia Two Cup pozwoli przygotować dwie filiżanki Espresso jednocześnie, a technologia Fine Foam sprawi, że na powierzchni każdego Cappuccino i Latte znajdziesz warstwę kremowej, gładkiej pianki. 

Ekspres do kawy Jura S8 Piano Black (EA)

Jura S8 Piano Black pozwoli Ci przygotować aż 15 specjałów kawowych! W tym esencjonalne, wyraziste Espresso, idealne do Cafe Bombon. Kawy są zaparzone zgodnie z tradycjami najlepszych baristów i z pewnością zachwycą Cię przyjemnym aromatem. Każdy element tego urządzenia, odpowiedzialny za proces parzenia kawy, został dopracowany tak, by zapewnić najwyższą funkcjonalność i doskonały efekt parzenia. Ekspres to gwarancja doskonale zbalansowanego smaku. 

Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium Black (EA)

Linia Z10 to najwyższy światowy poziom wśród ekspresów do kawy. Ten model nie tylko przygotuje wyśmienite Espresso, ale również przygotuje takie specjały jak kawa Cold Brew! To pierwsze takie rozwiązanie na świecie. Jura Z10 Aluminium Black (EA) przygotuje aż 32 specjały kawowe, z czego 8 napojów występuje w orzeźwiającej wersji Cold Brew. Model ten ma także dostępną funkcję Extra Shot – możesz wzmocnić wybrane napoje dodatkową dawką kawy.

Jaką kawę do Espresso wybrać?

Ze względu na krótki czas kawy Espresso, warto wybierać kawy jakości premium. Dzięki temu zapewnimy sobie maksymalny smak i aromat podczas degustacji napoju. Do przygotowania Espresso najlepiej sprawdzi się kawa średnio lub ciemno palona. Ziarna pochodzące z jasnego palenia mają wysoką kwasowość, co może być niekorzystne podczas degustacji. Ciemne palenie zapewnia odpowiednio gorzki, czekoladowy posmak. Średnie natomiast pozwala zachować balans między kwasowością a nutami smakowymi danej odmiany kawy. 

Coffee Plant kawa ziarnista Smooth Sweet 250 g

Ziarna, które znajdziesz w paczce Smooth Sweet Espresso pachną słodką, dojrzałą brzoskwinią i truskawkami oraz borówką amerykańską. Kawa doskonale nadaje się do przygotowania aromatycznego Espresso. Otrzymamy słodki napój o wysokim body i delikatnej, gładkiej kwasowości. Smooth Sweet to kawa dla osób, które nie lubią kwasowości w kawie. 

COFFEED klasyczna mieszanka 70/30 Espresso 1 kg

Mieszanka stworzona z myślą o przygotowaniu doskonałego Espresso! W paczce znajdziesz Arabikę z niewielkim dodatkiem Robusty. Wyśmienita kawa zaskakująca w wersji bez mleka delikatnymi akcentami cytrusów. Wyczujesz także takie nuty smakowe jak: mleczna czekolada i orzechy laskowe. Po dodaniu mleka kawa staje się niezwykle kremowa i uwydatnia swoją słodycz.  Kremowe body, silnie czekoladowy posmak z pewnością przypadną Ci do gustu. 

HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Black Espresso Blend 250 g

Mieszanka HAYB Black Espresso Blend będzie doskonałym wyborem dla osób lubiących smak czarnych kaw. Propozycja od marki HAYB sprawdzi się zwłaszcza do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach oraz w sposób tradycyjny. W opakowaniu znajdziesz 80% Arabiki oraz 20% Robusty. Ciemny stopień palenia sprawia, że ta propozycja idealnie sprawdzi się do przygotowania Espresso.

HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Yellow Espresso Blend 1 kg

Kawa ziarnista, która w 100% składa się doskonałe Arabiki. Posiada niepowtarzalny smak i aromat. Po zaparzeniu w filiżance wyczujemy wyrazistą słodycz z nutą orzechów, czekolady i śliwek. Yellow Espresso Blend wyróżnia się także niską zawartością kofeiny. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jej smakiem nawet podczas popołudniowej przerwy.

Sprawdź także: Espresso – jak przygotować włoski klasyk?