Latte art to zachwycająca sztuka tworzenia mlecznych wzorów na powierzchni kawy. Niesamowite obrazy, techniki znane tylko baristom oraz sekret idealnie przygotowanej pianki, te i wiele więcej ciekawostek czekają na Was w poniższym artykule. Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się, czym jest latte art, to jesteście we właściwym miejscu. My odpowiemy na wszystkie Wasze pytania. Do dzieła!

Latte art – co to jest?

Kawa to wyśmienity napój, którego smak pokochały miliony ludzi na całym świecie. Nasza wiedza na temat obróbki ziaren, technik mielenia, parzenia, a nawet odpowiednio długiego, bądź krótkiego czasu przygotowania pozwala na uzyskanie doskonałej esencji o różnorodnej kwasowości, intensywności oraz aromacie. Jednak zgłębiając dalej temat kawowych specjałów, natrafiamy na prawdziwie zachwycającą sztukę tworzenia wzorów mlecznych zwaną powszechnie – latte art. To właśnie tej dziedzinie zawdzięczamy niezwykłe zdobienia wykonane przy pomocy mlecznej pianki. Bariści na całym świecie oraz amatorzy kawowego szaleństwa tworzą niespotykane wzory i zgłębiają sztukę, by czynić z kawy prawdziwe arcydzieło.

Latte art – co to jest?

Od czego wszystko się zaczęło, czyli krótka historia latte art

Bohaterem tej historii jest David Schomer, który był baristą w kawiarni o nazwie Espresso Vivace w Seattle. To właśnie w tym miejscu narodziła się znana nam dzisiaj pod nazwą latte art – sztuka malowania wzorów mlecznych na kawie. Mężczyzna codziennie przygotowywał dla swoich Klientów liczne specjały z dodatkiem mleka. Każda kawa charakteryzowała się unikatowym wzorem, który zwracał uwagę i zachwycał wyglądem Klientów. Stali bywalcy kawiarni zaczęli prosić swojego baristę o coraz nowsze i ciekawsze wzory. W ten sposób narodziła się sztuka wzornictwa, która dała początek prawdziwej pasji oraz otworzyła nowy rozdział w świecie kawy.

Klika rad dla początkujących latte art

Współcześnie latte art to także pokaz zdolności, umiejętności oraz kreatywności baristów. Podczas organizowanych Mistrzostw Latte Art w jednym miejscu spotykają się najznamienitsi bariści, którzy biorą udział w licznych konkurencjach po to, by wyłonić prawdziwego mistrza kawowego wzornictwa. Pierwszym etapem konkursu jest przygotowanie kawy z oryginalnym wzorem. Następnie komisja spośród mistrzowskich specjałów wybiera najciekawszą propozycję. Inną konkurencją jest zaprezentowanie na scenie całego procesu tworzenia kawy. Uczestnik ma określony czas na przygotowanie specjału z wykorzystaniem metod latte art. W tym czasie oceniany jest przez sędziów pod kątem techniki, wykonania, czasu itp. kryteriów. Latte art to prawdziwa sztuka, która zgłębiana jest przez najlepszych baristów i dostarcza kawoszom prawdziwych emocji i wiele przyjemności.

Zwierzęce wzory latte art

Sprawdź także: Czy kawa jest zdrowa? Wpływ kawy na zdrowie

Latte art – sposoby tworzenia wzorów

Techniki tworzenia wzorów na kawie pozwalają uzyskać wyjątkowe i niepowtarzalne wzory. Zachwycające efekty można osiągnąć, stosując metody takie jak: free pouring oraz etching. Pierwsza z nich polega na tworzeniu wzorów mlekiem wylewanym prosto z dzbanka. Specjalne ruchy nadgarstka, odległość od filiżanki oraz szybkość przelewania mleka, a także jego ilość składają się na technikę free pouring. Drugą nieco bardziej skomplikowaną metodą jest wcześniej wspomniany etching. Ta metoda poza spienionym w dzbanku mlekiem wykorzystuje dodatkowo akcesoria takie jak: patyczki, wykałaczki, szablony, czy sosy. Barista przy pomocy patyczka maluje na powierzchni kawy różne wzory. Najczęściej spotykane propozycje to serca, kwiaty lub zwierzęta. Etching w odróżnieniu od techniki free pouring zajmuje znacznie więcej czasu, a przygotowane wzory utrzymują się znacznie krócej. Jednak każda z prezentowanych metod pozwala na stworzenie niesamowitych wzorów o wyjątkowych kształtach, a jedynym ograniczeniem, które możemy spotkać, jest nasza wyobraźnia.

Metody robienia wzorów na kawie

Latte art, czyli kilka praktycznych rad dla początkujących

Czy latte art mogą wykonywać tylko bariści? Oczywiście, że nie! Jak głosi znane przysłowie ,,trening czyni mistrza”. Każdy z nas po zapoznaniu się z podstawami latte art, może przystąpić do wykonania swojego własnego dzieła. Jeżeli chcesz przygotować wspaniałe wzory lub zastanawiasz się jak zacząć i jakie akcesoria będą Ci potrzebne, poznaj kilka wskazówek, które pomogą Ci rozpocząć przygodę z latte art.

  • Mleko – głównym czynnikiem, na który koniecznie musisz zwrócić uwagę, jest zawartość tłuszczu – zalecana ilość to minimum 3,2%.
  • Odpowiednio spienione mleko – konsystencja ma bardzo duże znaczenie. Źle spienione mleko może doprowadzić do szybkiej utraty formy, a w konsekwencji powrotu do całkowicie płynnej postaci.
  • Temperatura – najlepsze efekty otrzymamy, gdy przygotowane przez nas mleko w trakcie spieniania osiągnie temperaturę około 60 - 65 stopni Celsjusza.
  • Espressokawa ziarnista dobrej jakości to gwarancja wyśmienitego smaku i wspaniałych efektów latte art.
  • Odpowiednie akcesoria – w zależności od wybranej przez siebie techniki, przygotuj wszystkie akcesoria (patyczki, sosy, szablony, dzbanek), by mieć je pod ręką i użyć w odpowiednim momencie.
  • Trening – nie zrażaj się gdy, na początku Twoje wzory nie będą przypominały tych, które tworzone są przez mistrzów. Pamiętaj, że latte art to sztuka, która ma być dla Ciebie przyjemnością, a każdy wzór to prawdziwe i niepowtarzalne dzieło.

Latte art w kształcie serca

Jeżeli nie posiadasz ekspresu do kawy lub nie czujesz się na siłach, by samodzielnie przygotować mleko, pomocny może okazać się spieniacz do mleka. To urządzenie zaprojektowane z myślą o wykonaniu całego procesu za Ciebie. Najczęściej wystarczy, że wlejesz odpowiednią ilość mleka, zabezpieczysz urządzenie pokrywą i włączysz je przy pomocy specjalnego przycisku. Idealną konsystencję mleka otrzymasz w zaledwie kilka chwil.

Latte art – jak zrobić rozetę na kawie?

Rozeta to jeden z podstawowych wzorów, jakie możemy wykonać na naszej kawie. Wygląda fenomenalnie, a jej przygotowanie, po opanowaniu kilku wskazówek, zajmuje tylko chwilę. Poniżej przedstawiamy Wam po kroku instrukcję przygotowania rozety na kawie.

  1. Krok pierwszy: W dużym kubku przygotuj Espresso. Następnie odpowiednio spienione mleko kolistymi ruchami i cienkim strumieniem wlewaj do naczynia do momentu, aż zauważysz wyrównanie koloru kawy.
  2. Krok drugi: Następnie obniż wysokość strumienia do powierzchni kawy. W środkowej części kubka dynamicznie wykonuj ruchy dzbanka na boki, jednocześnie wylewając równy strumień mleka. W tym momencie powinieneś zauważyć powstanie śladu z mleka na powierzchni kawy.
  3. Krok trzeci: Kiedy dolna część rozety będzie gotowa, przesuń strumień mleka w kierunku krawędzi naczynia. Pamiętaj, aby ruchy ręki były symetryczne. Prawidłowy efekt uzyskasz w momencie, gdy wzór osiągnie podobną odległość od bocznej krawędzi filiżanki, co w jego dolnej części.
  4. Krok czwarty: Nie przerywając wylewania mleka, podnieś dzbanek i przeciągnij strumień przez środek powstałego wcześniej śladu. Wykonana przez Ciebie rozeta gotowa!

Latte art – jak zrobić rozetę na kawie?

Sprawdź także: Jak przechowywać kawę? 5 prostych zasad przechowywania kawy

Latte art na mleku roślinnym

Najczęściej wybieranych i najbardziej polecanym mlekiem jest to o zawartości minimum 3,2 % tłuszczu. Jednak, czy tradycyjne mleko krowie można zastąpić napojem roślinnym? Odpowiedź jest zdecydowanie twierdząca. Stopień spienienia mleka roślinnego zależy od zawartości tłuszczów, białek, dodatków i stabilizatorów takich jak: celuloza, tapioka, mączka z chleba świętojańskiego. Dlatego świetnym pomysłem jest użycie przykładowo mleka sojowego. Spieniona pianka będzie miała bardzo zbliżoną konsystencję do tej uzyskanej z mleka krowiego. Natomiast propozycje takie jak mleko kokosowe, czy migdałowe nie będą spieniać się w ogóle. Dodatkowo napoje roślinne mają swój charakterystyczny i indywidualny smak, który nadaje wyjątkowego charakteru przyrządzanej kawie. Chcecie uzyskać więcej informacji? Poniżej znajdziecie film przygotowywany przez ekspertkę Decofire.pl, która opowie Wam o tym, jak spełniają się napoje roślinne. Zobaczcie sami!

 

Kawy, które pozwolą Ci przygotować wyśmienite Espresso:

Sekretem idealnie wykonanego latte art jest oczywiście idealnie spienione mleko. Jednak bazowym składnikiem, bez którego wykonanie jakiegokolwiek wzoru byłoby niemożliwe, jest oczywiście kawa. Wyśmienite Espresso przygotowane na bazie najlepszej jakości ziaren, pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem i doskonałym efektem sztuki latte art. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które z pewnością oczarują Was pod każdym względem.

Kawa ziarnista Cafe Creme Blend 250 g Jura 

Pyszna i aromatyczna mieszanka ziaren Arabiki, pochodzących z Gwatemali, Brazylii i Kostaryki. Kawa pozostawia na wierzchu łagodną cremę, która w połączeniu z mlekiem tworzy niespotykanie harmonijne połączenie. To idealna propozycja dla miłośników Cappuccino i Latte. Delikatny smak kawy Cafe Creme Blend od marki Jura zachwyci, każde nawet najbardziej wymagające podniebienie.

The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA EXCELSO 250 g 

Najwyższej jakości aromatyczne ziarna kawy KOLUMBIA EXCELSO pochodzą z rejonu Tulima położonego w centralnej części Andów. Rosnące na wysokości 1200 – 2000 m n.p.m kawowce, otaczane są opieką przez doświadczonych plantatorów. Kawa poddawana jest obróbce metodą na mokro, dzięki czemu ma niebywały smak. Wyczuwalne nuty karmelu, śliwki i czekolady sprawią, że odkryjesz zupełnie nowe połączenie, które zwieńczone mlekiem, zabierze Cię w prawdziwą podróż do słonecznej Kolumbii.

COFFEED Klasyczna mieszanka 70/30 Espresso 250 g 

Doskonała mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren brazylijskiej Arabiki (70%) oraz ugandyjskiej Robusty (30%) zachwyci Cię wyczuwalnymi nutami: mlecznej czekolady, orzechów laskowych oraz cytrusów. Kawa wyśmienicie smakuje, przygotowana w ekspresie automatycznym, kolbowym lub przelewowym. Dzięki dużej zawartości kofeiny z pewnością doda Ci dużo energii na cały poranek. Spróbuj jej już dziś!

JAVA Coffee Roasters kawa ziarnista Brazylia Fazenda Moinho 250g

Starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren Arabiki z brazylijskiego regionu Matequire de Minas. Charakteryzuje się średnim stopniem wypalenia ziaren, a jej w profilu sensorycznym odnajdziemy wyczuwalne nuty: migdałów, pomarańczy oraz czekolady. Kawa ma łagodny smak, który w połączeniu z mlekiem, pozwoli Ci cieszyć się perfekcyjną, kawową esencją pełną aromatu.