Ekspresy

Kawa to gwarancja dobrze rozpoczętego dnia. Aby mieć jak najlepszy dostęp do jednego z najpopularniejszych napojów na świecie, warto zaopatrzyć się w ekspres do kawy. Dobrej jakości ekspresy do kawy to urządzenia, które przygotują wyśmienitą kawę w wielu rozmaitych wariantach. Kremowe Cappuccino, aksamitna kawa biała, aromatyczne Americano, a może intensywne Espresso? Ekspresy w naszej ofercie to najlepsze marki od sprawdzonych producentów, znanych na całym świecie. Eleganckie wzornictwo, najnowsze technologie, łatwość obsługi, a także nowoczesne rozwiązania. Zachęcamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą ekspresów do kawy. Nasi eksperci pomogą wybrać najlepszy produkt, by całkowicie spełniał indywidualne oczekiwania.

 

Ładuję...
Zobacz jako Siatka Lista
Strona

Produkty 1-30 z 89

Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista
Strona

Produkty 1-30 z 89

Ustaw kierunek malejący

Najlepsze ekspresy do kawy

Dobrej jakości ekspres do kawy to niezbędne urządzenie w domu każdego miłośnika napoju z kofeiną. Jednym z najistotniejszych kryterii wyboru ekspresu do kawy są rodzaje kaw, które chcemy przygotowywać, a także czas, jaki możemy poświęcić na przygotowanie napoju. Na rynku dostępne są ekspresy do kawy: kolbowe, przelewowe, automatyczne czy ekspresy na kapsułki. Zastanawiając się nad wyborem właściwego produktu, musimy rozważyć nie tylko jakość sprzętu, ale również jego ekonomiczność. Ekspresy na kapsułki są zarówno drogie w eksploatacji, jak i bardzo nieekologiczne. Ograniczają nas również do konkretnego producenta. Zazwyczaj dana marka produkuje kapsułki pasującego do określonego modelu ekspresu do kawy. Miłośnicy kawy natomiast uwielbiają testować ziarna z całego świata – od słonecznej Brazylii, przez orientalny Wietnam, aż po rozgrzaną Etiopię. Decydując się na ekspres do kawy, warto wziąć pod uwagę te modele, które nie będą nas ograniczać, a równocześnie przygotujemy w nich kawę bardzo szybko. Proponowane przez nas ekspresy do kawy przygotują napój już po naciśnięciu jednego przycisku! Jest to niezwykle istotne rozwiązanie zwłaszcza o poranku, kiedy jesteśmy jeszcze zaspani i automatycznie kierujemy się w kierunku ekspresu. Innowacyjne technologie pozwolą nam otrzymać smaczny napój bez zbędnego oczekiwania. 

Na rynku dostępne są dedykowane ekspresy uwzględniające preferencje smakowe Klienta oraz aspekty związane z samym procesem przygotowania kawy. Niektóre modele wymagają ręcznego mielenia ziaren, manualnego spieniania mleka lub czyszczenia filtra po każdym użyciu. Dostępne są także ekspresy do kawy całkowicie automatyczne, które wykonają wszystkie czynności za nas. Zdecydowanie najchętniej wybieranymi modelami ekspresów są ekspresy ciśnieniowe.

Historia ekspresów do kawy

Historia ciśnieniowych ekspresów do kawy rozpoczyna się jeszcze w XIX w. Właśnie wtedy kawa zaczynała zyskiwać ogromną popularność i stawać się bardzo opłacalnym biznesem w Europie, a kawiarnie na całym kontynencie powstawały jak grzyby po deszczu. Jednak parzenie kawy było procesem powolnym i klienci często musieli długo czekać na swój napój. Widząc potrzebę, wynalazcy z całej Europy zaczęli badać sposoby wykorzystania maszyn parowych w celu skrócenia czasu przygotowania kawy. Wynalezienie patentu, który doprowadził do powstania aromatycznego Espresso z udziałem maszyny, przypisuje się zwykle Angelo Moriondo z Turynu we Włoszech, któremu przyznano patent w 1884 r. na nową maszynę parową do  natychmiastowej konfekcji napoju kawowego. Maszyna składała się z dużego bojlera podgrzanego do 1,5 bara ciśnienia, który na żądanie przepychał wodę przez dużą ilość fusów, z drugim bojlerem wytwarzającym parę, która rozbijała ziarna kawy i aromatyzowała napar. Chociaż wynalazek Moriondo był to pierwszy ekspres do kawy, który wykorzystywał zarówno wodę, jak i parę, nie rozpoczęto produkcji na masową skale. Włoch zlecił jedynie przygotowanie kilku prototypów maszyny i serwował za ich pomocą kawę w swoich kawiarniach, reklamując się hasłem: Przyjdź do Ligure, dostaniesz kawę w ciągu minuty. Niewiele więcej wiadomo o Moriondo, co w dużej mierze możemy uważać za dużą porażkę brandingową.

Dopiero w XX w. prototyp ekspresu Angelo Moriondo został udoskonalony przez innego Włocha – Luigiego Bezzerrę. Bezzerra szukał sposobu na szybkie zaparzanie kawy Espresso bezpośrednio do filiżanki. Wprowadził kilka ulepszeń do ekspresu Moriondo: kolbę, głowice do parzenia i wiele innych innowacji, które wciąż są stosowane w ekspresach do kawy. W oryginalnym patencie Bezzery duży kocioł z wbudowanymi komorami palnika wypełnionymi wodą był podgrzewany do momentu, w którym przepychał wodę i parę przez ubity krążek zmielonej kawy. Mechanizm, przez który przepływała podgrzana woda, działał również jako promienniki ciepła, obniżając temperaturę wody z 120°C w bojlerze do idealnej temperatury zaparzania około 90°C. Właśnie w ten sposób pierwsza filiżanka kawy Espresso została zaparzona w ciągu kilku sekund. Maszyna Bezzerry była podgrzewana na otwartym ogniu, co utrudniało kontrolowanie ciśnienia i temperatury.

Dopiero zakup patentu na ekspres do kawy przez mediolańczyka Desiderio Pavoniego pozwolił uruchomić masową produkcję ekspresów do kawy oraz przyczynił się do wzrosu popularności Espresso na całym świecie. Należy podkreślić, że mechanizm dzisiejszych ekspresów bazuje na wynalazku Angelo Moriondo z końca XIX wieku.

Ekspresy ciśnieniowe do kawy

Czym jest ekspres ciśnieniowy? Bardzo łatwo to wtyłumaczyć na przykładzie najprostszego i najtańszego rodzaju ekspresu ciśnieniowego, jakim jest kawiarka, nazywana też ekspresem niskociśnieniowym. Ten rodzaj maszyny polecany jest przede wszystkim miłośnikom tradycyjnej, włoskiej kawy, ponieważ pozwala na przygotowanie charakterystycznego dla tego kraju naparu o mocnym, aromatycznym smaku. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez intensywnego Espresso, modele ciśnieniowe będą dla Ciebie najlepszym wyborem. Ekspresy ciśnieniowe umożliwiają uzyskanie intensywnego naparu, pełnego korzystnych substancji i aromatów, dzięki przepuszczaniu wrzątku pod ciśnieniem przez rozdrobnione kawowe ziarna.

Natomiast ekspres automatyczny pozwala na pełną automatyzację procesu parzenia. Takie ekspresy posiadają wbudowany młynek, więc ziarna są mielone bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Automatycznie dobierana jest również ich dawka i ilość wody. Nie tylko przygotowanie kawy jest dużo szybsze i bardziej intuicyjne, ale również konserwacja urządzenia. Modele automatyczne posiadają zaawansowane systemy czyszczenia i odkamieniania ekspresu.

Jeszcze innym produktem jest ekspres półautomatyczny (kolbowy). Posiada on kolbę z sitkiem, do którego wsypujemy zmielone ziarna kawy. Tutaj mamy dodatkową czynność do wykonania, a więc zmielenie ziaren przed użyciem. Alternatywą jest zakupienie kawy mielonej, co jednak nie gwarantuje odpowiedniego smaku i aromatu. Następnie należy dokładnie sprasować kawę, w przeciwnym wypadku jej zaparzenie nastąpi zbyt szybko, a otrzymany napar zostanie pozbawiony właściwych walorów smakowych i zapachowych.

Profesjonalne ekspresy do kawy

Inwestując w nowy sprzęt, warto wybierać profesjonalne ekspresy do kawy. Tylko z modelem tego rodzaju będziemy mieli pewność, że otrzymamy kawę najlepszej jakości. Takie ekspresy produkuje szwajcarska firma Jura oraz marka Nivona, również pochodząca ze Szwajcarii. Ekspresy tych firm mają bardzo rozbudowane rozwiązania technologiczne, takie jak: innowacyjny młynek, opcja zapamiętywania ulubionych rodzajów kaw, opatentowany proces ekstrakcji pulsacyjnej, technologia gładkiej pianki Fine Foam, funkcja One Touch, najnowocześniejsza jednostka zaparzająca, a także wiele innych. Po wypiciu wielu kaw cena ekspresu potrafi się zwrócić, ponieważ koszt Espresso to zaledwie kilka groszy, a nie jak w kawiarni – złotych. Warto podkreślić, że marka Jura jako pierwsza na świecie opatentowała i wprowadziła do sprzedaży ekspres do kawy, który ma funkcję ekstrakcji kawy typu Cold Brew, a więc przygotowania kawy na zimno.

Zapraszamy na naszego bloga: