Kawa jest nie tylko napojem, ale prawdziwym rytuałem, który łączy ludzi na całym świecie, a każdy ma swoje ulubione smaki i sposoby jej przygotowywania. Jedną z powszechnie lubianych i niezwykle smacznych wariacji na temat Espresso jest tzw. Espresso Macchiato – mała, lecz wyrazista kawa Espresso z delikatnym dodatkiem mleka.

Historia Espresso Macchiato

Historia Espresso Macchiato sięga korzeni Włoszech, kraju znanego z miłości do kawy. Słowo "macchiato" wywodzi się z języka włoskiego i oznacza "plamkę" lub "skazę". Nazwa tej kawy odnosi się do sposobu przygotowania, gdzie klasyczne włoskie Espresso zostaje "skażone" przez niewielką ilość mleka. Choć Espresso Macchiato ma długą tradycję we Włoszech, to stało się międzynarodowym hitem w ostatnich latach i z łatwością możemy znaleźć je w kawiarniach na całym świecie.

Czym jest Espresso Macchiato?

Jest to napój, który składa się z jednej porcji Espresso, a następnie jest "plamiony" odrobiną mleka. Podczas przygotowywania Espresso Macchiato, Espresso jest podstawowym składnikiem tej kawy, jednak, aby złagodzić smak i dodać delikatności, do napoju dolewa się niewielką ilość mleka, która jest znacznie mniejsza niż w bardziej popularnych napojach kawowych, takich jak Latte Macchiato czy Cappuccino.

espresso-macchiato

Jak smakuje Espresso Macchiato?

Espresso Macchiato jest wyjątkowe ze względu na swoją prostotę. To idealne połączenie dla tych, którzy lubią mocne włoskie Espresso, ale potrzebują odrobinę łagodniejszej kawy. Smak Espresso Macchiato można opisać jako zbalansowany, z wyraźnymi nutami kawy i delikatnym, słodkim akcentem mleka.

Jakie ziarna kawy do Espresso Macchiato?

Najlepiej, do Espresso Macchiato sprawdzi się kawa ziarnista przeznaczona do Espresso o intensywnym smaku i bogatej cremie. Najważniejsze jest, aby mieszanka składała się z drobno zmielonych ziaren kawy i były one świeżo mielone oraz odpowiednio przygotowana do ekstrakcji Espresso.

espresso-macchiato

COFFEED kawa ziarnista specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g – pochodząca z Brazylii kawa ziarnista o ciemniejszym stopniu palenia, idealnie nadaje się do przygotowywania Espresso. Unikalny smak i aromat są wynikiem pochodzenia ziaren z regionu Monte Carmelo, co sprawia, że jest to klasyczny wybór dla prawdziwych pasjonatów kawy.

COFFEED kawa ziarnista GWATEMALA Todosantarita 250 g – kawa ziarnista pochodząca z Gwatemali urzeka smakiem i aromatem. Starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren kawy z tego regionu zachwyca intensywnym smakiem, który łączy w sobie delikatną słodycz z nutami owocowymi i lekkim posmakiem orzechów.

Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma – doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i niepowtarzalny smak kawy. Ten starannie wyselekcjonowany blend charakteryzuje się bogatym smakiem i kremową teksturą, dzięki czemu każdy kawosz będzie nim zachwycony.

Sprawdź także: Cappuccino – przepis na włoskie Espresso ze spienionym mlekiem

Przygotowanie Espresso Macchiato

Aby zrobić Espresso Macchiato, nie potrzebujesz wielu składników, a sam sposób przygotowania jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1 pojedyncza porcja Espresso (około 30 ml)
  • około 15 ml gorącego mleka (najlepiej spienionego)
  • syrop smakowy (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Przygotuj jedną porcję Espresso (około 30 ml). Jeśli nie masz ekspresu do kawy, możesz przyrządzić Espresso np. za pomocą kawiarki lub french pressa.
  2. Podgrzej mleko. Najlepiej użyj spienionego mleka, które doda kawie delikatnej tekstury.
  3. Delikatnie dolej gorące mleko do Espresso. Możesz użyć łyżeczki, aby mleko pozostało na wierzchu, tworząc efekt "plamki".
  4. Podawaj Espresso Macchiato od razu, zanim ostygnie.
  5. Możesz dodać trochę syropu smakowego lub cukru do swojego Espresso Macchiato, aby nadać mu słodszy smak.

Jeśli zależy Ci na mocniejszym smaku kawy, możesz przygotować Macchiato na podwójnym Espresso. Jest to, po prostu, Espresso Doppio z mleczną pianką.

czym-jest-espresso-macchiato

By przygotować Espresso Macchiato, które będzie smakować idealnie, warto przygotować je w ekspresie ciśnieniowym. Idealnie sprawdzą się ekspresy marki Jura.

Ekspres do kawy Jura E8 Piano Black (EB) – najpopularniejszy model ze względu na swoją wszechstronność. Posiada opcje przygotowywania Espresso, a także spieniania mleka, co pozwala na łatwe przygotowanie Espresso Macchiato. Zróżnicowane menu dostępne w ekspresie Jura E8 Piano Black (EB) zaspokoi nawet najbardziej wymagające gusta, a innowacyjne technologie, takie jak Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej i Inteligentny System Wstępnego Zaparzania, w pełni wydobywają wszystkie smakowe walory ziaren kawy.

Ekspres do kawy Jura S8 Moonlight Silver (EA) – wyposażony w innowacyjny system spieniania mleka, co sprawia, że idealnie nadaje się do przygotowywania kaw z jego dodatkiem. Ekspres posiada duży, intuicyjny ekran dotykowy o przekątnej 4,3 cala, co sprawia, że obsługa jest prosta i wygodna. Wybrany napój zostanie przygotowany w zaledwie chwilę, a dzięki opatentowanej przez markę Jura technologii P.E.P., nawet mała porcja Espresso zaskoczy Cię bogactwem smaków.

Ekspres do kawy Jura ENA 8 Full Nordic White (EC) – zapoznaj się z automatycznym ekspresem Jura ENA 8 Full Nordic White, który dzięki swoim niewielkim rozmiarom zmieści się praktycznie w każdym miejscu! Na ekranie dotykowym masz do wyboru aż 15 różnych specjałów kawowych, a za pomocą funkcji Two Cup możesz przygotować dwie filiżanki wybranych kaw jednocześnie! Każdy napój zachwyci Cię intensywnym aromatem, który jest rezultatem zastosowanego Procesu Ekstrakcji Pulsacyjnej opatentowanego przez markę Jura, a innowacyjna technologia spieniania mleka zapewni doskonałe efekty i proporcje przy przygotowywaniu kaw mlecznych.

Jak zrobić piankę do Espresso Macchiato?

Pianka do Espresso Macchiato to dodatek, który można zrobić przy użyciu mleka parzonego w ekspresie do kawy lub mlecznej pianki zrobionej za pomocą spieniacza do mleka. Oto sposób, w jaki można przygotować piankę do Espresso Macchiato:

  • Klasycznie używa się mleka krowiego o niskiej zawartości tłuszczu, ale można również użyć mleka roślinnego, takiego jak migdałowe, sojowe lub owsiane, jeśli jesteś weganinem lub preferujesz alternatywy mleczne. Jeśli masz dostęp do spieniacza do mleka, możesz użyć go, aby stworzyć piankę mleczną. Wlej mleko do spieniacza i uruchom go zgodnie z instrukcjami producenta. Po spienieniu mleka, odstaw je na chwilę.
  • Jeśli Twój ekspres do kawy ma opcję spieniania mleka, użyj jej, aby stworzyć piankę mleczną. Wlej mleko do dzbanka ekspresu i uruchom proces spieniania mleka.

Gdy już masz Espresso i piankę mleczną, możesz przejść do tworzenia Espresso Macchiato. Wlej Espresso do małej filiżanki, a następnie za pomocą łyżeczki dodaj piankę mleczną na wierzch kawy. Pianka powinna "plamić" Espresso, stwarzając charakterystyczny wygląd Espresso Macchiato.

Jak podawać Espresso Macchiato?

Podawanie Espresso Macchiato jest dosyć proste, ale warto zadbać o kilka szczegółów, aby napój prezentował się estetycznie.

  • Espresso Macchiato podaje się tradycyjnie w małych filiżankach, które mają pojemność zazwyczaj około 60-90 ml.
  • Postaw filiżankę z Espresso Macchiato na spodku do Espresso lub na małym talerzyku.
  • Jeśli chcesz, aby napój prezentował się jeszcze bardziej atrakcyjnie, możesz posypać piankę mleczną odrobiną kakao lub cynamonem.
  • Espresso Macchiato najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, aby zachować świeżość kawy i kontrast między Espresso a pianką mleczną.
  • Należy pamiętać, że przed rozpoczęciem picia kawy Espresso zawsze warto przygotować sobie szklaneczkę wody, aby przed pierwszym łykiem i w stosownych momentach móc przepłukać kubki smakowe i delektować się napojem.

espresso-macchiato

Czym różni się Espresso Macchiato od Latte Macchiato?

Główna różnica między Espresso Macchiato a Latte Macchiato polega na proporcjach składników i charakterze smaku. Espresso Macchiato to kawa Espresso z niewielką ilością mleka, podczas gdy Latte Macchiato to głównie mleko z odrobiną Espresso. Wybór między nimi zależy od osobistych preferencji dotyczących intensywności smaku kawy i ilości mleka.

Sprawdź także: Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Ranking kawy ziarnistej 2023