Kawa z cynamonem – idealne połączenie, które nie jest specjalnie popularne. Pikantne nuty cynamonu uzupełniają gorzki i intensywny smak kawy, tworząc wspaniały, harmonijny duet. Uzupełniający się profil smakowy kawy i cynamonu to tylko jeden z powodów, dla których warto sięgnąć po tę kawę. Dodanie cynamonu zwiększa również korzyści zdrowotne napoju przygotowanego na bazie kawy.

Kawa z cynamonem na świecie

Popularność kawy z cynamonem wykracza poza jej walory smakowe i zdrowotne, ponieważ jest ona również ważna dla wielu różnych kultur. Na przykład w Meksyku cynamon często dodaje się do kawy w ramach tradycyjnego sposobu przygotowania tego napoju. Na Bliskim Wschodzie do kawy powszechnie dodaje się kardamon i cynamon, aby wzbogacić jej smak. W Stanach Zjednoczonych cynamon jest popularnym dodatkiem do sezonowych napojów kawowych, takich jak Latte Macchiato z przyprawami dyniowymi. Powszechna popularność kawy z cynamonem podkreśla jej wszechstronność i atrakcyjność w różnych kulturach i regionach.

kawa-z-cynamonem

Cynamon – wyjątkowa przyprawa z Bliskiego Wschodu

Badania naukowe wykazały, że spożywanie cynamonu przyczynia się do poprawy funkcji poznawczych i nastroju. Udowodniono, że cynamon stymuluje centralny układ nerwowy, zmniejszając senność i poprawiając koncentrację. Dodatkowo cynamon może zwiększyć przepływ krwi do mózgu, co poprawia funkcje poznawcze i pamięć. Efekty te mogą przyczynić się do bardziej pozytywnego nastroju i zwiększonej produktywności w ciągu dnia. Dodając cynamon do filiżanki kawy, można cieszyć się poprawionym nastrojem jak również pysznym napojem, który zapewni Ci energię na cały dzień. Jaki cynamon będzie najlepszy do kawy? Idealnym wyborem będzie cynamon cejloński, gdyż w odróżnieniu od cynamonu chińskiego czy kasji zawiera mniej kumaryn, czyli substancji uszkadzających wątrobę. Dopuszczalna dzienna dawka kumaryn wynosi około 0,07 mg/kg masy ciała (dla osoby ważącej 60 kg dzienna dawka kumaryn wynosi około 1,4 g cynamonu kasja, czyli jedną płaską łyżeczkę). Cynamon ma intensywny zapach i smak, dlatego należy pamiętać, by właściwie go przechowywać. Najbardziej odpowiednim sposobem przechowywania cynamonu jest hermetyczny pojemnik, taki jak słoik.

Sprawdź także: Kawa z kardamonem – jak parzyć?

Dlaczego warto pić kawę z cynamonem?

Ponad połowa Polaków przyznaje, że nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Oprócz pysznego smaku spożywanie kawy z cynamonem może przynieść także szereg korzyści zdrowotnych. Świadczy o tym m.in. to, że kawa skutecznie pobudza, poprawia nastrój, koncentrację oraz przemianę materii i podnosi ciśnienie krwi, ma właściwości antybakteryjne i przeciwgorączkowe, a także łagodzi ból głowy. Wykazano, że cynamon zawiera substancje przeciwutleniające, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i ochronie przed chorobami przewlekłymi, reguluje także procesy trawienne oraz pomaga w procesie schudnięcia. Wyrównuje poziom cukru we krwi, co czyni go przydatnym dodatkiem do diety dla osób chorych na cukrzycę lub inne schorzenia związane z poziomem cukru. Ponadto cynamon może zmniejszać stany zapalne w organizmie, które są powiązane z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca i nowotworami.

kawa-z-cynamonem

Cynamonowa wersja kawy spowalnia też procesy starzenia, jest również stosowana, aby złagodzić silne bóle menstruacyjne. Połączenie kawy i cynamonu działa jak prawdziwa bomba zdrowotna, która dostarcza wiele cennych witamin. Działa rozgrzewająco i wspiera odporność organizmu, dlatego polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dodając cynamon do kawy, można cieszyć się korzyściami zdrowotnymi tej przyprawy, jednocześnie delektując się pysznym i aromatycznym napojem. Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożycie cynamonu może być szkodliwe, dlatego kluczowy jest umiar, gdyż zarówno nadmiar kawy, jak i cynamonu może nam zaszkodzić. Najlepiej pić od jednej do dwóch filiżanek dziennie, nie na wieczór. Nie należy pozwolić, aby kofeina powodowała problemy ze snem. Kawa cynamonowa nie będzie jednak odpowiednia dla osób z wysokim ciśnieniem krwi czy chorobą wrzodową.

Jak smakuje kawa z cynamonem?

Cynamon dodaje kawie ciepłego i lekko słodkiego smaku, co może sprawić, że będzie ona przyjemniejsza dla tych, którzy zazwyczaj nie przepadają za smakiem zwykłej kawy. Cynamon jest często stosowany jako naturalny słodzik w kawie, zmniejszając potrzebę dodawania cukru lub sztucznych słodzików. To połączenie staje się w ostatnich latach coraz bardziej popularne, a wiele kawiarni oferuje w swoim menu napoje z dodatkiem cynamonu. Dodanie cynamonu do kawy, sprawi, że będziemy mogli cieszyć się aromatycznym napojem, który jest zarówno pyszny, jak i korzystny dla zdrowia.

Jaką kawę wybrać?

Jeśli cenisz pyszny smak kawy cynamonowej, wybieraj wysokiej jakości składniki. Wybierz kawę średnio lub ciemno paloną z wyczuwalnymi nutami orzechów lub czekolady. Polecamy zakupić laski cynamonu, które możesz następnie rozdrobnić np. przy użyciu moździerza. 

COFFEED kawa ziarnista speciality Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g – klasyk pośród kaw, jest ciemniej palona, idealna pod klasyczne Espresso, jednak doskonale sprawdzi się również do kawy cynamonowej.

COFFEED klasyczna mieszanka 70/30 Espresso 1 kg – kawa Arabica z dodatkiem Robusty. Posiada silnie czekoladowe i cytrusowe nuty, zatem wyśmienicie wkomponuje się w złożone smaki kawy z cynamonem.

HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Blue Espresso Blend 250 g – słodkie i delikatne połączenie ziaren z Brazylii, Gwatemali i Etiopii, z odrobiną owocowej nuty. Mieszanka wprost zachwyca swoim aromatem i smakiem!

Jak parzyć kawę z cynamonem?

Do przygotowania dobrej kawy używa się tygielka (najczęściej metalowe naczynie, z długim uchwytem). Jeśli nie masz takiego naczynia, a chcesz stworzyć pyszną, domową kawę cynamonową, możesz skorzystać z ekspresu do kawy a najlepiej kawiarki. Sitko kawiarki wypełnij zmieloną kawą i cynamonem – zaparz kawę jak dotychczas. Jeśli nie posiadasz tygielka, ekspresu ciśnieniowego ani kawiarki użyj małego rondelka z rączką i grubym dnem. Napój robi najlepsze wrażenie w przezroczystej szklance.

Czarna kawa cynamonowa – przepis

Jeśli chcesz delektować się pysznym napojem w swoim domu, oto idealny przepis na pyszną kawę. Pamiętaj jednak, że cynamon to tylko dodatek, który dodaje odrobinę pikanterii do swojej ulubionej filiżanki kawy, można go także dodać do świeżo zmielonych ziaren kawy przed zalaniem jej wrzątkiem.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki odtłuszczonego mleka
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka ksylitolu lub naturalnego słodzika.

Przygotowanie kawy:

  1. Wymieszaj wodę z mlekiem i podgrzej.
  2. Następnie, gdy woda i mleko zaczną wrzeć, dodaj kawę i dobrze zamieszaj.
  3. Następnie zdejmij napar z kuchenki i dodaj cynamon.
  4. Wszystko ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Do szklanki wlej przygotowaną kawę i opcjonalnie dodaj słodzik.

W zależności od upodobań, wierzch możesz ozdobić bitą śmietaną i podać z piankami Marshmallow.

Inną zdrową opcją jest kawa z cynamonem i kakao, które mają, między innymi, działanie antyoksydacyjne. Wystarczy, że zmieszasz kawę i kakao w wybranych proporcjach, następnie zagotujesz i dodasz odrobinę cynamonu. Jeśli taki napój okaże się zbyt gorzki, można go po prostu osłodzić niewielką ilością ksylitolu lub miodu.

kawa-z-cynamonem

Miodowa kawa cynamonowa z dodatkiem imbiru i chilli

Doskonałym sposobem na pobudzenie metabolizmu będzie również kawa z pomarańczą, cynamonem, miodem i chilli. Papryczka chilli nie tylko pomaga w spalaniu tłuszczu, lecz także oddziałuje pozytywnie na pracę układu krążenia.

Składniki:

  • 2 szklanki kawy
  • 1 szklanka wody
  • 1 płaska łyżeczka tartego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej papryczki chili
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki, oprócz plasterków pomarańczy i miodu, zagotuj w garnku, następnie odstaw na 5 minut do przestudzenia.
  2. Tak przygotowaną kawę przelej do szklanki, dodaj łyżeczkę miodu i udekoruj plasterkiem pomarańczy oraz szczyptą cynamonu.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić smak, np. dodając mleko. Na pewno kawa będzie bardziej kaloryczna, ale doznania smakowe będą jeszcze lepsze. Przykładowo możesz spienić mleko i ostudzić je do temperatury ok. 60 stopni Celsjusza, wlać mleczną piankę do wysokiej szklanki po umieszczeniu na dnie łyżki miodu i następnie ostrożnie dodać 1-2 filiżanki Espresso. Ta kolejność jest ważna, aby uzyskać efekt nakładania warstw.

kawa-z-cynamonem

Mrożona kawa z cynamonem

Latem także nie musisz rezygnować z ulubionego napoju, bo możesz przygotować mrożoną kawę z cynamonem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2–4 filiżanki Espresso
  • 300 ml chudego, schłodzonego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki wanilii
  • 1–2 łyżeczki ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Ostrożnie ostudź Espresso.
  2. Do blendera wlej mleko i kawę, następnie dodaj cynamon, wanilię i ksylitol.
  3. Dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej do szklanki.
  5. Kawę mrożoną cynamonową można również ozdobić np. przyprószyć odrobiną kakao.

Sprawdź także: Czy warto pić kawę z cytryną?