Kawa zielona, zwana także surową, to ziarna kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia, który nadaje ziarnom kawy unikalny aromat i smak. Uważa się, że zielona kawa ma więcej korzyści zdrowotnych niż jej znacznie popularniejsza, klasyczna odmiana. Dodatkowo jej ziarna mają łagodny smak i są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu zyskały popularność wśród entuzjastów zdrowia. Kawa zielona sprzedawana jest zwykle w sklepach ze zdrową żywnością w różnych formach, w tym suplementów, ekstraktów i napojów.

Skąd pochodzi zielona kawa

Aby zagłębić się w ten temat smaku, metod parzenia i właściwości zielonej kawy, warto zacząć od poznania jej historii i pochodzenia. Drzewo kawowe należy do rodziny Malvaceae i rośnie w Afryce, niektóre odmiany pochodzą z Azji. Kawa zielona, jak sama nazwa wskazuje, ma zielony kolor. Ziarna są jedynie łuskane, a nie palone, co skutkuje ich twardszą strukturą. Zielone ziarna kawy pochodzą z rośliny Coffea i są zbierane, gdy osiągnął pełną dojrzałość. Następnie są one poddawane procesowi zwanemu przetwarzaniem na mokro lub na sucho, który polega na usunięciu zewnętrznych warstw miąższu w celu odsłonięcia surowych ziaren kawy. Ziarna są następnie sortowane i pakowane na eksport do krajów na całym świecie.

kawa-zielona

Właściwości zdrowotne zielonej kawy

Pozytywny wpływ zielonej kawy

Zielona kawa jest napojem o wielu prozdrowotnych właściwościach, ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy – związków, które chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, mogące uszkadzać organizm. Zielona kawa jest bogata w kwas chlorogenowy, silny przeciwutleniacz o wielu korzyściach zdrowotnych. Badania wykazały, że jej ekstrakt między innymi:

  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza stan zapalny
  • obniża poziom cukru we krwi
  • poprawia metabolizm
  • wspiera zdrowie wątroby
  • pomaga zachować piękny i młody wygląd skóry
  • wspomaga odporność organizmu
  • przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej
  • zmniejsza wchłanianie glukozy

Dodatkowo, włączając zieloną kawę do swojej diety, możesz poprawić ogólne samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że nadal potrzebne są dalsze badania, aby w pełni poznać zakres właściwości zdrowotnych zielonej kawy.

Czy istnieją skutki uboczne picia kawy zielonej?

Zieloną kawę, ze względu na zawarty w niej głównie kwas chlorogenowy oraz ilość kofeiny, nie powinni spożywać:

  • cukrzycy typu drugiego
  • osoby z wysokim ciśnieniem krwi
  • osoby z chorobami serca
  • dzieci i młodzież poniżej 16. roku życia

Należy pamiętać, że nie ma wystarczających badań dotyczących interakcji zielonej kawy z lekami oraz ze względu na brak danych dotyczących picia kawy surowej w okresie ciąży i laktacji, nie jest wskazane jej spożywanie przez kobiety karmiące piersią oraz kobiety w ciąży.

kawa-zielona

Właściwości odżywcze

Zielona kawa, oprócz prozdrowotnych właściwości, ma bardzo wysoką wartość odżywczą: 100 g dostarcza około 14 kcal i 3,3 g węglowodanów. Oprócz kwasu chlorogenowego, ziarna zielonej kawy zawierają polifenole, kwas salicylowy, kofeinę, witaminy (kwas foliowy, witaminę B2, witaminę B1, kwas pantotenowy, witaminę B12 itp.) oraz składniki mineralne (wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, cynk i miedź).

Ile kofeiny znajduje się w filiżance zielonej kawy?

Kawa zielona zawiera niewiele mniej kofeiny niż klasyczna kawa. Czarna kawa zawiera około 70-140 mg kofeiny na filiżankę, podczas gdy w zielonej kawie znajduje się około 64-133 mg, zatem działanie pobudzające jest podobne do klasycznej kawy rozpuszczalnej.

Sprawdź także: Czy kawa jest zdrowa? Wpływ kawy na zdrowie

Jak parzyć kawę zieloną?

Zielona kawa dostępna na rynku występuje zarówno w postaci ziaren kawy przeznaczonych do parzenia, jak i ziaren zmielonych. Przygotowanie naparu z surowej kawy nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Należy tylko mieć na uwadze, że zielona kawa nie nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych. Surowe ziarna kawy są bardzo twarde i nie powinny być mielone w młynku. Nie uważa się za konieczne zmielenie zielonej kawy, ale można je zmiażdżyć w moździerzu. Zatem, jak parzyć zieloną kawę? Istnieje kilka metod, które można zastosować. Najczęstszą metodą jest zaparzenie kawy w gorącej wodzie, podobnie jak w przypadku tradycyjnej filiżanki kawy. Zmielone ziarna kawy zielonej należy zalać wodą o temperaturze około 90℃, a następnie odczekać około 5 minut. W przypadku ziaren zielonej kawy przeznaczonej do parzenia umieść je w rondlu, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Pozostaw napar do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Następnie przecedź przez duże sitko, umieść w słoiku lub dzbanku i przechowuj w lodówce. Można także parzyć całe ziarna kawy. W tym celu ponownie użyj lekko schłodzony wrzątek. Dzięki temu ziarna uwalniają swój aromat znacznie wolniej, a proces parzenia można powtórzyć nawet trzykrotnie. By w pełni poczuć właściwości prozdrowotne kawy zielonej, zaleca się picie dwóch do trzech filiżanek dziennie przed posiłkami, pierwszą filiżankę na pusty żołądek.

Jak smakuje zielona kawa?

Ponieważ zielona kawa jest niepalona, jej profil smakowy może znacznie różnić się od tradycyjnej kawy. Miłośnicy aromatycznego zapachu kawy mogą być nieco rozczarowani. Surowa kawa zielona nie jest przetwarzana w procesie palenia i dlatego wywar nie ma intensywnego aromatu. Według niektórych kawoszy, napoje z ziaren zielonej kawy przypominają w smaku zieloną herbatę. Kawa surowa ma łagodniejszy smak i zawiera mniej kofeiny niż czarna kawa, więc możesz przygotować ją nawet z trzech łyżeczek. Smak zielonej kawy jest zwykle charakterystyczny, lekko trawiasty lub ziemisty, odrobinę kwaskowaty, z subtelnymi nutami słodyczy. Niewątpliwie znajdzie swoich miłośników, ale dla niektórych może okazać się dość kontrowersyjny, jednak nie ma co się do niej od razu zrażać. Zielona kawa może być słodzona miodem, syropem z agawy lub cukrem. Dla urozmaicenia smaku polecamy dodać także cynamon. Niepalone ziarna kawy zielonej mogą być doskonałą alternatywą dla osób, które mają problemy żołądkowe i muszą zrezygnować z klasycznej filiżanki Espresso, a także, dla tych, którzy preferują smak zielonej herbaty od smaku kawy palonej.
Aby w pełni delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem, polecamy podawać zieloną kawę w eleganckich szklankach lub filiżankach, dzięki czemu napój zyska również walory estetyczne. Do podania zielonej kawy idealnie sprawdzą się kubki ceramiczne marki HKliving.

Zestaw 4 sztuk kubków ceramicznych 7OS marki HKliving zachwycają swoim oryginalnym stylem, który nawiązuje do skandynawskiego klimatu. Dzięki temu, że kubki są wykonane z wysokiej jakości ceramiki, idealnie utrzymują ciepło napoju, a modne kolory naczyń niewątpliwie przykują wzrok każdego miłośnika kawy.

Jeśli jednak wolisz delektować się kawą w naczyniach o nieco bardziej stonowanych barwach, polecamy zestaw 2 sztuk kubków do kawy Ochra Kolekcja Bold&Basic, również marki HKliving. Przykuwający oko kształt, ciepły jasnobrązowy kolor i okrągłe ucho, dzięki któremu wygodnie będzie Ci trzymać kubek – dokładnie tego potrzebujesz!

Jaką zieloną kawę wybrać?

Dla tych, którzy chcą odkryć wyjątkowy smak kawy zielonej, jej korzyści zdrowotne oraz właściwości odchudzające, ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości ziarna. Najlepiej takie, które pochodzą od renomowanych rolników i podlegają rygorystycznym środkom kontroli jakości. Dodatkowo warto rozważyć zakup kawy ze Sprawiedliwego Handlu lub organicznej zielonej kawy, która wspiera zrównoważone praktyki rolnicze i zapewnia uczciwą cenę dla rolników.

Czy zielona kawa wspomaga odchudzanie?

Oprócz tego, że zielona Robusta zawiera liczne substancje przeciwutleniające i właściwości antyoksydacyjne, najczęściej opisywanym jej zastosowaniem jest działanie odchudzające. Ważną rolę odgrywa w tym kwas chlorogenowy zawarty w kawie. Badania przeprowadzone zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach potwierdziły, że spożywanie kwasu chlorogenowego spowalnia przyrost masy ciała i zmniejsza gromadzenie się tłuszczu. Kwas chlorogenowy hamuje wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, co powoduje zmniejszenie jej ilości przedostającej się do krwioobiegu. W rezultacie organizm jest zmuszony spalać zmagazynowany tłuszcz w celu uzyskania energii, co prowadzi do utraty wagi. Co ważniejsze, wykazano, że związek ten obniża poziom cholesterolu i może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. Ponadto stwierdzono, że kwas chlorogenowy hamuje apetyt, zwiększając uwalnianie hormonu leptyny, który sygnalizuje mózgowi uczucie sytości.

kawa-zielona

Jej zdolność do stymulowania metabolizmu i zmniejszania apetytu sprawiła, że zielona kawa stała się popularnym składnikiem suplementów i produktów odchudzających. Ponadto olej z ziaren zielonej kawy jest popularnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry, ponieważ uważa się, że zatrzymuje wilgoć i zwiększa nawilżenie skóry, jego regularne spożywanie może prowadzić do redukcji cellulitu. Należy jednak pamiętać, że chociaż zielona kawa tylko przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, nie jest magicznym rozwiązaniem i powinna być stosowana w połączeniu ze zbilansowaną dietą i regularnymi ćwiczeniami. Niestety wiele osób uważa, że samo picie kawy pomoże im schudnąć. Dietetycy podkreślają, że proces odchudzania zasadniczo obejmuje zmianę złych nawyków żywieniowych, zwiększenie aktywności fizycznej, a następnie przyjmowanie zdrowych suplementów diety, takich jak właśnie zielona kawa. Tylko w ten sposób można osiągnąć skuteczną i trwałą utratę wagi.

Sprawdź także: Kawa: jej historia, korzyści zdrowotne, metody parzenia, rodzaje i polecane produkty

Zielona kawa oferuje charakterystyczny profil smakowy jak i niemało korzyści zdrowotnych ze względu na wysoką zawartość kwasu chlorogenowego. Od pozyskania i produkcji po metody warzenia, jest wiele do odkrycia i docenienia w tym wyjątkowym napoju.