Jura

Kawa ziarnista Jura jest dedykowaną kawą do ekspresów. Szwajcarska firma, znana na całym świecie jako lider w produkcji ekspresów wysokiej jakości, stosuje najnowocześniejsze metody produkcji kawy, aby uzyskać pełnię smaku i aromatu podczas wypalania ziaren kawowca. Szlachetne gatunki kaw są wypalane tradycyjną metodą bębnową we własnej palarni marki Jura. Stosowane metody pozwalają uzyskać niepowtarzalne, kawowe nuty, które z łatwością wyczujemy w filiżance aromatycznego napoju. Kawa ziarnista Jura to doskonały wybór dla osób ceniących najwyższą jakość oraz właścicieli ekspresów automatycznych.

Ładuję...
Opcje zakupów
Zobacz jako Siatka Lista

1 elementu

Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

1 elementu

Ustaw kierunek malejący

Kawa Jura wypalana metodą bębnową

Uprawa drzew kawowca wymaga określonych warunków atmosferycznych oraz wysokości. Rośliny najlepiej radzą sobie na wysokości, w górskim terenie i przy odpowiedniej wilgotności. Duża wysokość i zimny klimat sprawiają też, że kawowiec jest dużo mniej podatny na szkodniki, a co za tym idzie, możemy uzyskać wartościowy produkt bez użycia chemii. Wysokość sprawia także, że kawy najlepszej jakości, pochodzące z wysokich partii gór, muszą być uprawiane w tradycyjny sposób, ponieważ w trudnym terenie nie poradzą sobie żadne maszyny rolnicze. Właśnie taka kawa trafia do palarni rzemieślniczych, które używają bębnowej metody wypalania, tak jak marka Jura. Ta metoda polega na umieszczaniu niewielkiej ilości ziaren kawowca w obracających się wokół własnej osi bębnach. Bębny umieszczone są nad źródłem cieła, a sam proces wypalania jest wspomagany za pośrednictwem nawiewu gorącego powietrza w środku bębna. Jak długo trwa wypalanie bębnowe? Proces jest uzależniony od rodzaju i gatunku kawy, natomiast możemy przyjąć, że średni czas wynosi około 10-13 minut. Profil wypalania dostosowuje się do poszczególnych ziaren, aby wydobyć zróżnicowany smak każdej z kaw. Metoda bębnowa, z której korzysta marka Jura, nazywana jest także metodą mistrzowską. Cały proces nadzoruje mistrz palenia, który odpowiada za oczyszczenie zielonej kawy oraz jej prażenie. Aby uzyskać odpowiednie efekty, musi mieć zarówno wiedzę teoretyczną, jak i ogromne doświadczenie. Kawa Jura to nie tylko produkt rzemieślniczy, ale również kawa idealna do ekspresów.

Przepis na udany dzień: Jura kawa

Kawa ziarnista Jura to mieszanki z wielu rozmaitych państw, takich jak: Gwatemala, Brazylia, Kostaryka, Meksyk, Uganda czy Indie. W ofercie szwajcarskiej marki Jura znajdziesz zarówno czystą Arabikę, jak i kompozycje mieszanek z Robustą. Delikatne palenie ziaren kawy sprawia, że w Twojej filiżance znajdzie się niezwykle aromatyczna Cafe Crème, a wyważony dodatek Robusty do Arabiki pozwoli w pełni rozwinąć gęstą i równocześnie delikatną, trwałą piankę. Dzięki plantacjom położonym w najlepszych rejonach oraz rzemieślniczym metodom obróbki i mistrzowskiemu wypalaniu, kawa Jura daje możliwość uzyskania wielopoziomych doznań smakowych. Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa do ekspresu będzie najlepsza – sięgnij po mieszanki Jura!

Kawa Jura 1 kg – jakie opakowania?

Kawy Jura dostępne są w opakowaniach 250 g. Zdecydowanie bardziej korzystne jest kupowanie mniejszych opakowań kawy, ponieważ dłużej zachowa ona swoją świeżość i aromat niż kawa w opakowaniu 1 kg. Dostępne w naszym sklepie mieszanki to: kawa San Antonio z Hondurasu, uprawiana na plantacjach znajdujących się w regionie otaczającym San Antonio de la Cumbre na północnych krańcach Hondurasu. Uprawiany tu kawowiec rośnie na wysokości 1200–1500 m n.p.m. w samym sercu tropikalnego świata roślin. Niezwykle staranna pielęgnacja oraz korzystny klimat sprawiają, że od fazy sadzenia do etapu zbiorów, hodowcy nadzorują najlepszej jakości produkt. Warto podkreślić, że ta kawa wyróżnia się certyfikatem Fairtrade, co oznacza, że rolnicy pozyskują ziarna kawowca naturalnymi metodami i działają zgodnie z wymogami Fairtrade, oferując nam najlepszej jakości produkt. Kolejną wartą uwagi kawą Jura jest kawa Malabar Monsooned, mieszanka wysokiej jakości Arabiki pochodząca z plantacji w Indiach, w stanie Kerala. Kawa wyróżnia się metodą przetwarzania, nazywaną "monsunowaniem". Po zbiorach wystawiana jest przez 5 dni na działanie deszczu monsunowego. Ta praktyka sprawia, że ziarna nasiąkają wilgocią, by następnie przejść proces suszenia na wietrze monsunowym przez czas 7 tygodni. Natomiast jedną z najchętniej kupowanych kaw Jura jest kawa Impressa wyróżniająca się czerwonym opakowaniem. Ta mieszanka zawiera 70% ziaren Arabiki i 30% ziaren Robusty. Szlachetne ziarna, które wchodzą w skład tego blendu, pozyskiwane są z Ugandy, Brazylii i Meksyku. Dodatek Robusty pełni tu istotną funkcję i pozwala na otrzymanie delikatnej, ale długo utrzymującej się pianki. Kolejną niezwykle lubianą propozycją jest Jura kawa Café Crème. Mieszanka kawowa Café Crème płynnie łączy doskonałe gatunki kawy z Gwatemali, Brazylii i Kostaryki. To czysta Arabika o niezwykle łagodnym smaku i aromacie. Zastanawiasz się, jaka kawa będzie najlepsza dla Ciebie? Zachęcamy do kontaktu z naszymi ekspertami kawowymi! Zapraszamy do działu Kontakt.

Zapraszamy na naszego bloga: