Kawy

Aromatyczna, intensywna kawa to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Dobra kawa ziarnista nie tylko zapewni nam chwilę relaksu, ale również zagwarantuje energię do działania. Mała czarna to jeden z najbardziej popularnych napojów, uwielbiany przez miliony osób na całym świecie. W naszym sklepie znajdziesz kawę ziarnistą najwyższej jakości z segmentu speciality. Kawa po wypaleniu posiada ponad osiemset olejków eterycznych. W zależności od gatunku i plantacji, aromaty te mogą być rozmaite – czekoladowe, orzechowe, owocowe, kwiatowe, winne. W ofercie posiadamy bogaty wybór rozmaitych kaw z całego świata.

Ładuję...
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 24

Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 24

Ustaw kierunek malejący

Kawa ziarnista

Cztery główne rodzaje kawy to Arabika, Robusta, Excelsa i Liberica. Mimo że pochodzą z jednej rośliny – kawowca – wszystkie one mają różne profile smakowe. Jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych rodzajów ziaren kawy to Arabika. Jest również najczęściej produkowaną odmianą, a jej ziarna są uważane za najwyższej jakości. W rzeczywistości ponad 60% produkowanych na świecie ziaren kawy to właśnie odmiana Arabiki. Kolejną odmianą kawy ziarnistej jest Robusta, która jest drugą najczęściej produkowaną na świecie. Wyróżnia się ona dużą odpornością zarówno na niskie temperatury, szkodniki, jak i różne choroby. Ten rodzaj kawy ziarnistej najlepiej rośnie w gorącym klimacie z nieregularnymi opadami i może występować na różnych wysokościach. W porównaniu z ziarnami Arabiki, Robusta, zawiera dwukrotnie więcej kofeiny, co oznacza, że jest doskonałym wyborem, aby uzyskać błyskawiczny zastrzyk energii. Ziarna Robusty mają gładką konsystencję i lekką nutę czekolady, co czyni je idealnymi do serwowania z mlekiem i cukrem.

Jednym z najtrudniejszych do zdobycia rodzajów ziaren kawy jest ziarno Liberica. Ziarna kawy są większe niż ziarna Robusty oraz Arabiki i jako jedyne na świecie mają nieregularny kształt. Ziarna Liberica wyróżniają się wyjątkowym aromatem, a niektórzy twierdzą, że można w nich wyczuć nie tylko owocowy i kwiatowy aromat, ale również nuty wędzarnicze. Bliskim kuzynem Liberici jest ziarno Excelsa. Zostało sklasyfikowane jako część rodziny Liberica, ale znacznie różni się smakiem od ziarna tej kawy. Występuje ono głównie w południowo-wschodniej Azji, stanowi tylko około 7% kawy na świecie.

Kawa do ekspresów

W naszej ofercie posiadamy najlepsza kawę do ekspresów renomowanych marek. Na rynku możemy zakupić kawę w postaci wypalonych ziaren do samodzielnego zmielenia (kawa ziarnista) lub w postaci zmielonej przez producenta. Warto podkreślić, że najlepszy aromat i smak kawy można osiągnąć, gdy przyrządza się ją ze świeżo zmielonych ziaren, czyli kawy ziarnistej. Posiada ona znacznie więcej olejków eterycznych, a także cennych wartości odżywczych. Kawa do ekspresów ziarnista zawiera dużo więcej kofeiny i ma silniejsze właściwości wzmacniające koncentrację i pobudzające.

Dobrej jakości ekspresy są przystosowane do przygotowywania kawy ziarnistej – posiadają wbudowany młynek, w którym umieszcza się ziarna. Następnie wybieramy odpowiedni program i czekamy, aż kawa zostanie zmielona i zaparzona. Najczęstszym błędem podczas wyboru kawy do ekspresu ciśnieniowego automatycznego jest korzystanie z jasno palonych ziaren. Ponieważ temperatura zaparzania w tego rodzaju ekspresach jest niższa niż w ekspresach kolbowych, w efekcie otrzymujemy kawę pozbawioną właściwego poziomu kwasowości. Dodatkowo krótki czas kontaktu ziaren z wodą sprawia, że z kawy nie zostają wydobyte wszystkie gamy aromatów. Ponadto ziarna kawy jasno palonej mogą zaszkodzić trwałości młynków ceramicznych. Zbyt twarde ziarno może uszkodzić elementy młynka. Jest to równocześnie jeden z powodów, dlaczego najlepiej wybrać ekspres ze stalowym, trwałym młynkiem. Właśnie z tej przyczyny powinniśmy decydować się na wybór ciemno palonych ziaren, które posiadają większą liczbę tłuszczów. Nawet krótka ekstrakcja jest w stanie wydobyć z nich maksimum aromatu i smaku. Co jeszcze wziąć pod uwagę? Odpowiednia kawa do ekspresu powinna być świeżo palona. Czas od daty wypalania nie powinien przekraczać 3-4 miesięcy. Informację tę możemy zweryfikować na opakowaniu kawy do ekspresu.

Najdroższa kawa na świecie

Przez wiele lat za najdroższą kawę na świecie była uważana kawa Kopi Luwak. Jednak według aktualnych informacji, najdroższą kawą na świecie jest kawa Black Ivory Coffee, co można przetłumaczyć jako „kawę z czarnej kości słoniowej”. Nazwa nawiązuje bezpośrednio do sposobu pozyskiwania ziaren, w którym istotną rolę pełnią właśnie słonie. Kawa produkowana jest w Tajlandii w prowincji Surin. Na wyjątkowość Black Ivory Coffee wpływa kilka czynników takich jak: nietypowy smak i aromat pozbawiony goryczy, a także sam sposób przygotowywania ziaren, który kładzie nacisk na etyczne traktowanie słoni azjatyckich. Kawa pozyskiwania jest właśnie z odchodów tych zwięrząt. Wysoka cena ma także zwiążek z niewielkimi ilościami rocznej produkcji. Właśnie dlatego Black Ivory Coffee uznawane jest nie tylko za najdroższą kawą świata, ale też najrzadszą. Ten unikalny i bardzo kosztowny napój można wypić głównie w ekskluzywnych restauracjach i kawiarniach.

Kawa COFFEED

Kawa COFFEED to nowa marka na polskim rynku, która zachwyciła setki wymagających kawoszy. Kawa z segmentu speciality powstała z myślą o miłośnikach kawowych doznań. Logotyp marki symbolizuje starannie wyselekcjonowane i wypalane z czułością ziarenka kawy. Wieloletnia obserwacja kawowych decyzji konsumentów miała znaczący wpływ na wybór mieszanek, które sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających kawoszy. Świetnie zbalansowany smak mieszanek Arabiki to doskonały pomysł na chwilę relaksu i odpoczynku w towarzystwie kawy doskonałej jakości.