Nie masz produktów w koszyku.
Kawa Decaffeinato to mieszanka ziaren kawy pozbawiona kofeiny. Mieszanka Arabiki z Ameryki Środkowej i Robusty z Indonezji. Ziarna kawy zostały poddane procesowi wytrącenia kofeiny specjalnie opracowaną metodą Swiss Water Process. Jednak brak kofeiny wcale nie oznacza braku smaku i aromatu. Specjały kawowe na bazie kawy Decaffeinato są gwarancją zawsze idealnej filiżanki kawy, bez względu na jego rodzaj. Dana mieszanka pasuje zarówno do kawy czarnej jak i białej.
Istnieje wiele sposobów aby pozbyć się kofeiny z ziaren kawy. Niestety, do większości z nich wykorzystywane są związki chemiczne, które jak dobrze wiemy nie są korzystne dla zdrowia. Jednak producent kawy Decaffeinato - Jura wykorzystuje metodą wolną od związków chemicznych. Metoda nazywa się Swiss Water Processing, w skrócie: SWP i już wyjaśniamy na czym polega. W metodzie tej kluczową rolę odgrywa (jak sama nazwa mówi) - woda. Zielone ziarna kawy zostają namoczone w gorącej wodzie do czasu, aż kofeina i inne substancje stałe zostaną z nich wypłukane. Ziarna biorące udział w tym procesie są odrzucane. Woda zawierająca kofeinę i inne składniki stałe kwasy zostaje przefiltrowana przez filtr zawierający aktywny węgiel, który zatrzymuje cząsteczki kofeiny. Do przefiltrowanej wody ponownie zostają wrzucone świeże zielone ziarna kawy. Ponieważ woda zawiera uwolnione wcześniej substancje stałe kawy, tym razem tylko kofeina jest uwalniana, a inne składniki smakowe są zachowywane. Proces jest powtarzany, aż do usunięcia 99,9% kofeiny.Następnie ziarna kawy są suszone, dzięki czemu zostaje zachowana większość ich smaku i aromatu. Wadą tego sposobu wytrącania kofeiny jest stosunkowo wysoki koszt. Obecnie istnieje tylko kilka fabryk na całym świecie, które korzystają z metody Swiss Water Process, pomimo że sama metoda istnieje już od 1979 roku.
Jura to producent dobrze znany w świecie ekspresów automatycznych, akcesoriów i kaw. Te ostatnie cieszą się dużą popularnością ze względu na idealnie skomponowane mieszanki. Decaffeinato pomimo braku kofeiny wcale nie jest gorsza w smaku. Nie ma nic wspólnego z kawami zbożowymi, które nawet nie widziały na oczy prawdziwych ziaren kawy. Decaffeinato jest ogromnie ceniona przez osoby, które uwielbiają naturalną kawę, ale z powodów zdrowotnych nie mogły jej pić. Kawa bez kofeiny często rozwiązuje ten problem i pozwala w pełni oddać się rozkoszy z picia kawy.
W liczbach | |
---|---|
Numer artykułu | 68018 |
.