Nie masz produktów w koszyku.
Malabar Monsooned Indie to kawa, której ziarna są poddawane procesowi monsunowania, które to z kolei nadaje kawie niepowtarzalny smak. Można określić go jako delikatnie pikantny, silnie cielisty o pełnym smaku. Kwasowość kawy jest bardzo niska. Jest to idealna kawa dla delikatnego żołądka.
Proces monsunowania ma za zadanie przygotować ziarna kawy do wypalania i nadać jej niepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat, w którym wyczuwalny jest aromat monsunowego wiatru. Arabika z Indii poddawana temu procesowi smakuje wyśmienicie i z pewnością różni się od kaw, które nie są mu poddawane. Monsunowanie polega na eksponowaniu na deszcz monsunowy świeżo zebranych ziaren kawy na pięć dni, a następnie przez siedem tygodniu suszenie ich na monsunowym wietrze. Dzięki temu procesowi napój sporządzony z takich ziaren może przywoływać odległe krainy i wspomnienia, a na pewno smakuje znacznie lepiej niż standardowa kawa.
Plantacje kawy Malabar Monsooned Indie znajdują się w prowincji Karnataka, a także w Tellichery i Malabar w prowincji Kerala. Kilka plantacji znajduje się w południowo-zachodniej części kraju, w Nilgeris, w południowo-wschodnim Tamil Nadu. Dlatego kawa Malabar Monsooned Indie posiada ekscytujący aromat indyjskich krajobrazów. Delektując się nią można mentalnie przenieść się w tamte strony i poczuć magiczny, indyjski klimat monsunowych wiatrów. Z bardzo niską kwasowością, kawa ta doskonale nadaje się na espresso, kawę czarną lub białą.
W liczbach | |
---|---|
Numer artykułu | 68011 |
.